twierdzenie Darboux
Olgaaa: | | πx | |
Wykaż, że równanie sin( |
| )=2−x ma w przedziale (0,3) co najmniej dwa rozwiązania. |
| | 3 | |
4 gru 22:15
Olgaaa: ?
4 gru 23:00
Olgaaa: ...
5 gru 15:45
PW:
ma na krańcach przedziału [0, 3] wartości ujemne:
| | 1 | |
f(0) = sin0 − 20 = −1, f(3) = sinπ − 2−3 = − |
| . |
| | 8 | |
Może uda Ci się znaleźć wewnątrz przedziału (0, 3) taką x, dla której
f(x) > 0 ?
5 gru 16:04
PW: Poprawka: w pierwszym wierszu powinno być 2−x (zżarło minus, dalej liczę dobrze).
5 gru 17:59
Olgaaa: Dziękuję bardzo, bardzo, bardzo
6 gru 16:23