matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
suma
Roztargniony:
Mam problem z jednym zadaniem i za nic nie wiem jak do tego sie zabrac. Mógłby ktoś podac jakies wskazówki
Oblicz sumę:
1
1*3
+
1
3*5
+
1
5*7
+ .... +
1
2013*2015
4 gru 21:26
Bogdan:
1
1
2
1
2
=
−
(n − 1)(n + 1)
n − 1
n + 1
1
1
2
1
2
1
1
=
−
=
−
1 * 3
1
3
2
6
1
1
2
1
2
1
1
=
−
=
−
3 * 5
3
5
6
10
1
1
2
1
2
1
1
=
−
=
−
5 * 7
5
7
10
14
itd.
5 gru 01:21