ułamki proste
julka: błagam pomóżcie...

jak przedstawiam w postaci ułamka prostego to skąd mam wiedzieć na końcu
ile dane wartości wynoszą (A,B,C, itd.) proosze !
18 lis 08:35
BiebrzaFun : jaki przykład?
18 lis 08:37
julka: | | 3x3−5x2+8x | |
pierwszy to |
| a drugi to |
| | (x2−2x+1)(x2−1) | |
| | 4x3+6x2−6x+14 | |
|
| |
| | x4+2x3−4x2−2x+3 | |
18 lis 08:44
julka: z góry dziekuje bardzo bo mam z tym ogromny problem

18 lis 08:47
BiebrzaFun : niestety muszę konczyć ,będę po południu
18 lis 09:01
wmboczek:
rozumiem że wiesz jak dobrać postać ogólną ułamka prostego − tutaj suma 4 ułamków w pierwszym
dalej sprowadzasz je do wspólnego mianownika i porównujesz otrzymany licznik z licznikiem danym
w zadaniu
równość wielomianów oznacza równość na każdym współczynniku zatem otrzymasz układ równań z
niewiadomymi A,B,C i D − trzeba rozwiązać i jest wynik
18 lis 09:09
AS:
| 3*x2 − 5*x2 + 8*x | | 3*x2 − 5*x2 + 8*x | |
| = |
| |
| (x − 1)2*(x − 1)*(x + 1) | | (x − 1)3*(x + 1) | |
| | 3*x2 − 5*x2 + 8*x | |
L = |
| = |
| | (x − 1)3*(x + 1) | |
| A | | B | | C | | D | |
| + |
| + |
| + |
| |
| (x − 1)3 | | (x − 1)2 | | x − 1 | | x + 1 | |
| | A*(x + 1) + B*(x2 − 1) + C*(x − 1)2*(x + 1) + D*(x − 1)3 | |
L = |
| |
| | (x − 1)3*(x + 1) | |
Po uporządkowaniu
| | (C + D)*x3 + (B − C − 3*D)*x2 + (A − C + 3*D)*x + (A − B + C − D) | |
L = |
| |
| | (x − 1)3*(x + 1) | |
Porównując współczynniki z ułamkiem pierwotnym mamy układ równań
C + D = 3 , B − C − 3*D = −5 , A − C + 3*D = 8 , A − B + C − D = 0
Rozwiązaniem tego układu są liczby:
A = 3 , B = 2 , C = 1 , D = 2
Szukany rozkład
| 3 | | 2 | | 1 | | 2 | |
| + |
| + |
| + |
| |
| (x − 1)3 | | (x − 1)2 | | x − 1 | | x + 1 | |
18 lis 10:11
AS: Zad. 2
Mianownik x
4 + 2*x
3 − 4*x
2 − 2*x + 3 posiada pierwiastek x = 1
Po podzieleniu przez (x − 1) otrzymujemy wielomian stopnia niższego
w postaci x
3 + 3*x
2 − x − 3
Grupując otrzymamy dalszy rozkład
x
3 + 3*x
2 − x − 3 = x
2*(x + 3) − (x + 3) = (x
2 − 1)*(x + 3) = (x − 1)*(x + 1)*(x + 3)
Cały mianownik ma rozkład
(x − 1)*(x − 1)*(x + 1)*(x + 3 ) = (x − 1)
2*(x + 1)*(x + 3)
Rozkład ułamka na ułamki prostsze
| | A | | B | | C | | D | |
U = |
| + |
| + |
| + |
| |
| | (x − 1)2 | | x − 1 | | x + 1 | | x + 3 | |
Dalsze rachunki proszę samemu zrobić wzorując się na przykładzie pierwszym.
18 lis 10:23
julka: dziekuje bardzo

18 lis 16:42
AS: Kilka uwag do tego tematu:
Przede wszystkim mianownik rozłożyć na iloczyn najprostszych wielomianów.
Sposoby rozkładów:
| | W(x) | | A | | B | |
1) |
| = |
| + |
| |
| | (a*x + b)*(c*x + d) | | a*x + b | | c*x + d | |
| | W(x) | | A*x + B | | C | |
2) |
| = |
| + |
| |
| | (a*x2 + b*x + c)*(d*x + e) | | a*x2 + b*x + c | | d*x + e | |
zakładam oczywiście,że trójmian a*x
2 + b*x + c nie rozkłada się na iloczyn (czyli Δ < 0)
| | W(x) | | A | | B | | C | |
3) |
| = |
| + |
| + |
| + |
| | (a*x + b)3*(c*x + d) | | (a*x + b)3 | | (a*x + b)2 | | a*x + b | |
Mała korekta do pierwszego zadania
Pierwszy ułamek oczywiście
3*x
3 − 5*x
2 ... (literówka)
18 lis 16:56
julka: dziekuje bardzo, bardzo mi pomogłaś/eś
18 lis 17:17
AS: Pomogłeś − życzę powodzenia w dalszej edukacji.
18 lis 18:37