Zmienne losowe
Asdf: | | 1 | |
Jeden z boków prostokąta ma rozkład fx(x)={ |
| dla 0<x<3 |
| | 3 | |
{0 dla P.P.
Jaki powinien mieć rozkład drugi
z boków, jeżeli wiadomo, że zmiana długości boków tego prostokąta nie powoduje
zmiany jego pola które jest równe 1. Podać funkcje gęstośći drugiego boku
x− 1 bok
y− 2 bok
Czyli
| | 1 | |
Fy(t)=P(y≤t)=P( |
| ≤t) i co mam dalej tu uprzątnąć  |
| | x | |
4 gru 20:58
Asdf:
4 gru 21:06
Asdf:
4 gru 21:34
Gray: | | 1 | |
Fy(t) = P(Y≤t) = P( |
| ≤t) → dla t≤0 to daje zero. |
| | X | |
Dla t>0:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
... = P( |
| ≤X) = 1− P(X< |
| ) = 1− FX( |
| ), a FX znasz bo to całka z gęstości. |
| | t | | t | | t | |
4 gru 21:39
Asdf: | | 1 | |
Gray a nie powinno być 1−P(X> |
| ) ? |
| | t | |
4 gru 21:42
Gray: Nie. Popatrz uważnie: odejmujemy prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego.
4 gru 21:44
Asdf: | | 1 | |
A może dalej opisać to przejście 1−Fx( |
| ) ? |
| | t | |
Bo w sumie nie wiem za bardzo co się dzieje:
4 gru 21:54
Asdf: Bo jak bym to normalnie robił to:
dla t>0
min{t,3}
| | 1 | | 1 | | 1 | | t | |
∫ |
| = |
| t = |
| min{t,3} = min{ |
| ,1) |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
0
4 gru 21:59
Asdf:
4 gru 22:25
Asdf:
4 gru 22:59
Gray: | | 1 | |
1−FX( |
| ) = 1− ∫A(t)fX(x)dx, gdzie A(t)=(0,1/t) no i teraz przypadki: |
| | t | |
a) dla 1/t<3 czyli dla t>3 f
x(x)= 1/3;
b) dla t∊(0,3) f
x(x)=0
Można to więc zapisać tak:
dla t>3:
1− ∫
A(t)f
X(x)dx = 1− ∫
(0,3)f
X(x)dx − ∫
(3,1/t)f
X(x)dx=
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
=1 − ∫(3,1/t) |
| dx = 1− |
| ( |
| −3) = 2− |
| . |
| | 3 | | 3 | | t | | 3t | |
Podsumowując:
F
Y(t) = 0, dla t<3;
F
Y(t) = 2− 1/3t dla t≥3
5 gru 08:25
Gray: Pomieszałem trochę te przedziały, ale mam nadzieję, że wyciągniesz z tego to czego
potrzebujesz.
Ewentualnie możesz sobie wyznaczyć dystrybuantę X − chyba łatwiej.
F
X(t) = P(X≤t) = ∫
(−∞,t)f
X(x)dx=...
a) dla t<0 → f
X(x)=0 → F
X(t) =0
| | 1 | |
b) dla t∊[0,3] →FX(t) = ∫(0,t)1/3dx = |
| t |
| | 3 | |
c) dla t>3 →F
X(t) = ∫
(0,3)1/3dx = 1
No i teraz podstawiasz
F
Y(t) = 1− F
X(1/t)=...
5 gru 08:33
asdf: | | 1 | |
Gray,a jeszcze te x to specjalnie wyczysciles by bylo P(X< |
| ) tzn.,zeby zostal sam x na |
| | t | |
lewej stronie ?
5 gru 10:26
Gray: Tat, bo wtedy właśnie możemy wykorzystać dystrybuantę zmiennej losowej X.
5 gru 10:38