Zastosowanie analizy matematycznej w rozwiązywaniu zadań z geometri analitycznej
CudMalina: Witam. Mam problem z takim oto zadankiem. Nie bardzo wiem jak wyznaczyć funkcję opisującą
zależność pola od x. Ma ktoś jakiś pomysł? Będę bardzo wdzięczna. (:
Wśród prostokątów, których dwa wierzchołki należą do paraboli o równaniu y=(x+3)2, zaś dwa
pozostałe na prostej k: y=4, znajduje się taki, którego pole jest największe. Oblicz
współrzędne wierzchołków tego prostokąta i jego pole.
4 gru 20:24
Kacper:

Masz rysunka
4 gru 20:29
CudMalina: Rysunek to ja zrobiłam na początku. : p
4 gru 20:33
tio: czyżby ekstrema warunkowe funkcji 2 zmiennych ?
4 gru 20:33
PW: No, czyli w tym wypadku trzeba ułożyć wzór opisujący zależność pola nie od x, ale od u, gdzie
y = u
jest równaniem tej prostej leżącej niżej − ona wyznaczy (w miejscach wspólnych z parabolą) dwa
wierzchołki prostokąta, a więc jego podstawę. Wysokość prostokąta to 4 − u.
4 gru 20:36
CudMalina: Okej, to ma sens. Jak?
4 gru 20:39
PW: 1° Punkty wspólne paraboli
y = (x+3)3
i prostej
y = u
− dostaniemy dwa punkty o współrzędnych zależnych od u.
2° Odległość tych punktów (zależna oczywiście od u) to podstawa prostokąta.
4 gru 20:43
CudMalina: No dobrze, czyli jakie powinny być współrzędne tych punktów?
4 gru 20:47
PW: A ... to chciałaś gotowca, a nie wskazówki?
Rozwiąż układ równań
z parametrem u, czyli po prostu podstaw u zamiast y w pierwszym równaniu i wylicz iksy.
4 gru 20:53
CudMalina: Nie chodzi o gotowca, po prostu nie bardzo wiem co z tym zrobić. Policzyłam tak wcześniej i
wychodzi mi, że x=√u−3, a to tylko jeden x. Chodzi o to, że x+3 powinno być wartością
bezwzględną? I wtedy dojdzie do tego x=−√u−3
4 gru 20:59
PW: Jjjjaaasne. No to teraz podstawa prostokąta: odległość między punktami
(−√u−3, u) i (√u−3, u)
4 gru 21:06
CudMalina: Teraz wreszcie coś udało się policzyć. Dzięki wielkie. (:
4 gru 21:14