matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
stożek
Sonia:
Półkole o promieniu 10 zwinięto w stożek. Oblicz pole całkowite i objętość otrzymanej bryły. Proszę o rysunek !
4 gru 20:19
dero2005:
R = l = 10 πl = 2πr ⇒ r = h =
√
l
2
− r
2
= itd
4 gru 20:31
olala:
R=l= 10 Ob(podstawy stożka)= 2πr jest równy obwodowi półkola o promieniu R=10 2πr=πR ⇒
r
=5 P
c
=πr(r+l) = ...........
4 gru 20:34