Granice Funkcji ;)
Hajtowy: Granice funkcji − zadania studenckie xd

Będzie miał ktoś jutro chęci i czas by poświęcić go na przerobienie ze mną kilkunastu zadań z
granicy funkcji do kolokwium?
4 gru 20:13
olala:
4 gru 20:14
Kacper:
4 gru 20:18
Mila:
Pisz zadania.
4 gru 20:22
Hajtowy: Nie miałem tego w liceum tylko przez 1h na ćwiczeniach bez wykładu z tego tematu także mogą być
lekkie problemy dlatego prosiłbym o wyjaśnienia i wyrozumiałość

Obliczyć granicę w punkcie:
"Uczono" mnie,że podstawiamy za 'x' to do czego dąży 'x' czyli w tym przypadku 1.
| | 1 | | 1 | | 5 | |
limx→1 (x3+2x− |
| ) = 1+2− |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
I to tyle czy coś więcej?
4 gru 20:29
Kacper:
Wszystkie wielomiany, to funkcje ciągłe, zatem granica w punkcie, to po prostu wartość dla
danego argumentu
4 gru 20:30
Hajtowy: | | 7 | |
No ale w odpowiedzi mam: − |
| |
| | 2 | |
4 gru 20:32
Kacper:
To zapewne granica była w −1, a nie 1
4 gru 20:34
Hajtowy: A no −1
4 gru 20:34
Hajtowy:
| | (x+2)2 | | 0 | |
b) limx→−2 |
| = |
| |
| | x2−4 | | 0 | |
4 gru 20:36
olala:
A teraz
| (x+2)(x+2) | |
| =............... |
| (x+2)(x−2) | |
4 gru 20:37
Hajtowy:
| | (x+2)2 | | x+2 | | 0 | |
= limx→−2 |
| =limx→−2 |
| = |
| = 0 ? |
| | (x−2)(x+2) | | x−2 | | −4 | |
4 gru 20:37
Kacper:
4 gru 20:39
olala:
ok
4 gru 20:39
Hajtowy:
| | x2+5x−6 | | 0 | |
c) limx→1 |
| =[ |
| ] = |
| | x2+4x−5 | | 0 | |
| | (x−1)(x+6) | | x+6 | | 7 | |
= limx→1 |
| = |
| = |
| ?  |
| | (x−1)(x+5) | | x+6 | | 6 | |
4 gru 20:41
olala:
ok

( tylko popraw chochlika)
4 gru 20:42
Hajtowy: x+5 w mianowniku
4 gru 20:43
Hajtowy:
| | 2x2−10x+12 | | 0 | |
d) limx→3 |
| = [ |
| ] = |
| | x3−2x2−3x | | 0 | |
| | 2(x−3)(x−2) | | 2(x−2) | | 2 | | 1 | |
= limx→3 |
| = |
| = |
| = |
| |
| | x(x−3)(x+1) | | x(x+1) | | 12 | | 6 | |
Dobrze?
4 gru 20:54
Kacper:
4 gru 20:55
olala:
Zdolny studencik
4 gru 20:59
Hajtowy: zaczynają się schody
| | x−3 | | 0 | |
h) limx→3 |
| = [ |
| ] = |
| | √x−√3 | | 0 | |
| | x−3 | | √x+√3 | | problem | |
limx→3 |
| * |
| = |
| = KŁOPOT  |
| | √x−√3 | | √x+√3 | | x−3 | |
a ten problem =
√x2+
√3x−3
√x−3
√3 ?

Czy coś innego ?

Co by nie było dalej i tak jest KŁOPOT
4 gru 21:00
Kacper:
| | a2−b2 | |
Skorzystaj z wzoru a+b= |
| |
| | a−b | |
4 gru 21:02
olala:
x−3=(√x−√3)(√x+√3)
4 gru 21:04
Hajtowy: olala no wiem, tylko że mi coś wyjść nie chce
| | √x2+√3x−3√x−3√3 | |
Bo mam |
| =... a gdy teraz podstawię za 'x' trójkę to coś mi wynik |
| | x−3 | |
się nie zgadza
4 gru 21:07
olala:
4 gru 21:11
Hajtowy: Haha

nie zauważyłem tego
4 gru 21:11
olala:
4 gru 21:12
Kacper:
4 gru 21:13
olala:
4 gru 21:14
Hajtowy:
Wtedy mi zostanie?
| √x+√3*√x+√3 | |
| = √3+ √3=2 √3 ?  |
| √x+√3 | |
4 gru 21:15
olala:
Znowu masz chochlika
4 gru 21:16
Hajtowy: gdzie?

wynik mam dobry xd
4 gru 21:17
olala:
A no ano , jest ok
4 gru 21:18
Hajtowy:
| | x+√x | | 0 | |
i) limx→0+ |
| = [ |
| ] |
| | x−√x | | 0 | |
To jest granica jednostronna w punkcie?

Bo nie wiem co dalej
4 gru 21:19
Marcin: | x+√x | | | |
| ⇔ |
| , może to jakoś pomoże  |
| x−√x | | | |
4 gru 21:25
Hajtowy: Przypomina mi się liczba 'e'

zaraz pokombinuje
4 gru 21:27
Mila:
| (x+√x)*(x+√x) | | x2+2x√x+x | |
| = |
| = dokończ |
| x2−x | | x*(x−1) | |
4 gru 21:33
Hajtowy: ooo to tak też można?
4 gru 21:34
Lukas:
olala gdzie Eta ?
4 gru 21:36
olala:

a już miałam to samo pisać (
Mila
4 gru 21:36
olala:
Olalalala
4 gru 21:37
Hajtowy:
Mila odpowiadam
| | x(x+2√x+1 | | 2√0+1 | | 1 | |
= |
| = |
| = |
| =−1 ?  |
| | x(x−1) | | x−1 | | −1 | |
4 gru 21:39
Hajtowy:
| | √x2+1−1 | | 0 | |
j) limx→0 |
| = [ |
| ] |
| | √x2+4−2 | | 0 | |
Mila jakiś sposób podobny i krótki na ten wzór?

Bo tutaj chyba trzeba do 3 potęgi zastosować
4 gru 21:46
olala:
| (√2+1−1)(√x2+1+1) | | (√x2+4+2) | |
| * |
| =.... |
| (√x2+4−2)(√x2+4+2) | | (√x2+1+1) | |
4 gru 21:51
Mila:
Nie ma specjalnych dróg dla
Hajtowych, trzeba się pomęczyć .
| √x2+1−1 | | √x2+1+1 | | √x2+4+2 | |
| * |
| * |
| |
| √x2+4−2 | | √x2+1+1 | | √x2+4+2 | |
4 gru 21:54
Hajtowy:
| | √x2+4+2 | |
= 1* |
| = 2 ?  |
| | √x2+1+1 | |
4 gru 21:57
Saizou :
tak, jeśli się nie pomyliłem licząc
4 gru 21:58
4 gru 21:58
olala:
Ok ...... g=2
4 gru 22:00
Hajtowy:
| | √x−1−(x−1) | | 0 | |
k) limx→2 |
| = [ |
| ] |
| | x−2 | | 0 | |
Pytanie jak to ruszyć, bo nie widzę na razie tutaj rozwiązania

ten pierwiastek mi
przeszkadza xd
4 gru 22:01
Saizou :
korzystasz ze wzorku (a−b)(a+b)=a
2−b
2
| | (√x2+1−1)(√x2+1+1) | | x2 | |
licznik: √x2+1−1= |
| = |
| |
| | √x2+1+1 | | √x2+1+1 | |
analogicznie mianownik
4 gru 22:04
Hajtowy:
hmm...
Saizou nie zbyt ogarniam coś Ty zrobił
4 gru 22:06
olala:
Pomnóż licznik i mianownik przez sprzężenie licznika, czyli przez (√x−1+(x−1)]
zobaczysz ,że w liczniku otrzymasz czynnik ( x−2)(......)
4 gru 22:07
4 gru 22:11
Hajtowy: | −(x−2)(x−1) | | 1 | |
| =− |
| |
| √x−1(x−2)+x−1 | | 2 | |
4 gru 22:14
olala:
4 gru 22:15
Saizou :
olala co tam słychać? nie brakuje jabłuszek
Eta ?
ale nie róbmy
Hajtowemu spamu tu
4 gru 22:17
Hajtowy: 11 przykładów z tego zadania + inne JUTRO

Niestety jutrzejszy wf na 7:00 zmusza mnie do GŁĘBOKIEGO


aby się wyspać

Dziękuję wszystkim za pomoc dzisiejszą


Jutro się odezwę!
4 gru 22:18
Saizou :
To miłego i śpij dobrze, przed w−f trzeba być wypoczętym, powiedział student, który zajęcia z
wychowania fizycznego ma w drugim semestrze
4 gru 22:21
Hajtowy: Witam witam

Nowy dzień, nowe wyzwania
| | √1−2x−x2−(1+x) | | 0 | |
l) limx→0 |
| = [ |
| ] = |
| | 2x | | 0 | |
| | √1−2x−x2−(1+x) | | √1−2x−x2+(1+x) | |
limx→0 |
| * |
| = |
| | 2x | | √1−2x−x2+(1+x) | |
No i tutaj jest mały problem... czy to ma wyglądać tak, że:
| | a2−b2 | |
= |
| |
| | 2x(√1−2x−x2+(1+x)) | |
Z czym, że
a=
√1−2x−x2 ; a
2 = 1−2x−x
2
b=−1−x ; b
2 = 1−x
2 ?
5 gru 10:12
Gray: b2=(1+x)2; reszta OK
5 gru 10:41
Hajtowy: 1−2x−x
2 − (x
2+2x+1)
| −2x2−4x−2 | | −2 | |
| = |
| =−1? |
| 2x(√1−2x−x2+(1+x)) | | 2 | |
5 gru 11:11
Saizou : coś nie tak z tym mianownikiem jest

policz jeszcze raz 1−1
5 gru 11:17
Hajtowy: | | −2 | |
Mówisz, że będzie |
| = −2 ?  |
| | 1 | |
5 gru 11:28
Hajtowy: Nie no kurde

Nawet 0 wychodzi z tego xd
5 gru 11:31
Saizou :
policz a nie zgaduj
| √1−2x−x2−(1+x) | | √1−2x−x2+(1+x) | |
| • |
| = |
| 2x | | √1−2x−x2+(1+x) | |
| √1−2x−x22−(1+x)2 | | 1−2x−x2−(1+2x+x2) | |
| = |
| = |
| 2x[√1−2x−x2+(1+x)] | | 2x[√1−2x−x2+(x+1)] | |
| 1−2x−x2−1−2x−x2 | | −2x2−4x | |
| = |
| = |
| 2x[√1−2x−x2+(x+1)] | | 2x[√1−2x−x2+(x+1)] | |
| −2x(x+2) | | −(x+2) | | −2 | |
| = |
| → |
| =−1 przy x→0 |
| 2x[√1−2x−x2+(x+1)] | | √1−2x−x2+(x+1) | | 2 | |
5 gru 11:34
Hajtowy: A no fakt... źle sobie policzyłem

<zalmka> takie głupie błędy...
No ale lecim dalej!
No to sprzężeniem?
5 gru 11:45
Hajtowy: lim
x→−1 ma być !
5 gru 11:50
Saizou : pomyśl trochę
5 gru 11:51
Saizou :
no tak mnożenie przez sprzężenie, ale czego, licznika czy mianownika?
5 gru 11:53
Hajtowy: Wyszło mi z tego 0 ...
| | x+1 | | √x+5+(x+3) | |
limx→−1 |
| * |
| = |
| | √x+5−(x+3) | | √x+5+(x+3) | |
| | x2+2x+1 − (x+5+x+3) | |
= limx→−1 |
| ...  |
| | −x2−5x−4 | |
5 gru 11:56
Hajtowy: coś mi się to nie podoba za bardzo
5 gru 12:02
Saizou :
zauważ że −1 zeruje mianownik, zatem −1 jest pierwiastkiem wielomianu −x2−5x−4
a no i popraw licznik
5 gru 12:02
Hajtowy:
Ale co w tym liczniku jest znów nie tak?
5 gru 12:07
Saizou :
a to co za herezja

(x+1)(
√x+5+(x+3)) ≠ x
2+2x+1−(x+5+x+3)
5 gru 12:09
Hajtowy:
| | x2+√x+5x+4x+√x+5+3 | | 8 | |
... = |
| = − |
| ? |
| | −[(x+4)(x−1)] | | 6 | |
5 gru 12:14
Saizou :
ale po co to wymnażasz

, skoro (x+1) się skróci,
−x
2−5x−4≠ −((x+4)(x−1))
tylko
−(x
2+5+4)=−(x+1)(x+4)
5 gru 12:26
Saizou : ja mykam na razie, będę tak za 30 min
5 gru 12:29
Hajtowy: Wyszło
5 gru 12:36
Hajtowy:
| | sin2x | |
n) limx→0 |
| = ...  |
| | 3x | |
5 gru 12:38
jakubs: zaraz pomoge
5 gru 12:42
Hajtowy: spoko

tak się zastanawiam co to wgl jest xd

Wiem, że gdy
Tak nam podano xd
5 gru 12:46
jakubs: | | sin2x * 2x | |
limx→0 |
| = |
| | 3x * 2x | |
| | sin2x | | 2x | |
limx→0 |
| * |
| =..?  |
| | 2x | | 3x | |
5 gru 12:47
Hajtowy: | | 2 | |
czyli po prostu wyjdzie z tego |
| czy mi się wydaje?  |
| | 3 | |
5 gru 12:47
jakubs: No i korzystasz z tego, bo analogicznie zachodzi coś takiego:
| | sin(nx) | |
limx→0 |
| =1 dla n∊ℕ |
| | nx | |
5 gru 12:48
jakubs: Tak
5 gru 12:49
Hajtowy:
| | sinx2 | | 1 | |
Mogę to zapisać jako: limx→0 |
| = |
| ? |
| | 3x2 | | 3 | |
5 gru 12:50
jakubs: tam jest (sinx)2, czy sin(x2) ?
5 gru 12:52
Hajtowy: sin
2x
5 gru 12:52
Hajtowy: tylko ja sobie później z tego zrobiłem sinx
2 
xD
5 gru 12:53
jakubs: Wynik OK
5 gru 13:08
Hajtowy:
Next
A z tym cudem co zrobimy ?
5 gru 13:17
jakubs: Trzeba coś zrobić z mianownikiem
| | sin2x4 | | sin33x | | 1 | | 27 | |
limx→0 |
| * |
| * |
| = |
| |
| | x216 | | 27*x3 | | 3227 | | 32 | |
5 gru 13:28
Hajtowy: Jaka magia

Ale wyszło pięknie
5 gru 13:33
jakubs: Trzeba troszkę kombinować, ale spoko jak przyjdą pochodne to będzie łatwiej, bo są schematyczne
5 gru 13:42
Hajtowy:
| | sin2x | | 0 | |
r) limx→0 |
| = [ |
| ] = lim x→0 ... ?  |
| | √x+9−3 | | 0 | |
Sprzężenie? ale ten sin2x to wredne mi przeszkadza
5 gru 14:30
jakubs: | | 2*sin2x(√x+9+3) | |
limx→0 |
| =12  |
| | 2x | |
5 gru 14:34
bezendu:
5 gru 14:36
Hajtowy: A mogę wiedzieć skąd w mianowniku wzięło się nagle 2x i 2 przed sin2x?

bo dla mnie to
ciężkie na poczatku
5 gru 14:37
bezendu:
x→0
sin2x
| sin2x | |
| *2x dopisuję żeby nie zmienić |
| 2x | |
5 gru 14:43
jakubs: Ze sprzężenia otrzymasz bez tych dwójek, ja rozszerzyłem licznik i mianownik o tę dwójkę aby
pozbyć się sinusa
5 gru 14:43
Hajtowy: dobry pomysł

Ty jednak
jakubs myślisz dobrze

No to lecim dalej!
Pomysłu żadnego nie mam... trygonometria się kłania ale leży
5 gru 14:46
bezendu:
Poczekaj na pochodne albo na całki wtedy nauczysz się trygonometrii
5 gru 14:50
Hajtowy: pochodne będa po kolosie w czwartek
5 gru 14:53
jakubs: Ja tutaj nie mam pomysłu, robiłbym tutaj z de l'Hospitala.
5 gru 15:01
Hajtowy: Nie znam tego "KOLEGI"

Robie dalej inne, jak bd miał problem to napiszę
5 gru 15:03
Hajtowy:
Oblicz granice funkcji w nieskończoności...

Zaplątałem się w przykładzie N
5 gru 15:17
Hajtowy: Podzielić przez x
2 ?
5 gru 15:19
jakubs: Wyciągnij z pierwiastka x
2 i zobacz, czy na pewno podzielić przez x
2
5 gru 15:22
razor: pamiętaj że √x2 = |x| a nie x
5 gru 15:23
Hajtowy: Chyba mam jakieś chwilowe zaćmienie

13 przykładów z tego typu zadań i to mnie zatrzymało...
no kurde no nie wiem!
5 gru 15:25
5 gru 15:28
Mila:
o) z 12:50 tak zapisz:
| | sin2x | | sinx | | 1 | | 1 | | 1 | |
lim x→0 |
| =lim x→0( |
| )2* |
| =1* |
| = |
| |
| | 3x2 | | x | | 3 | | 3 | | 3 | |
5 gru 15:30
Hajtowy: czemu
√x2 =−x

?
5 gru 15:31
5 gru 15:32
razor: √x2 = |x| = −x dla x < 0
5 gru 15:32
Mila:
| | tg(2x)−sin(2x) | |
s) lim x→0 |
| |
| | x3 | |
Taka granica?
5 gru 15:34
Hajtowy: Mila tak
5 gru 15:34
Hajtowy: | | 1 | |
razor i teraz mogę podzielić przez 'x' i wyjdzie mi |
| =−1*(−1) = 1 ? |
| | −1 | |
5 gru 15:36
5 gru 15:38
Hajtowy:
zad 3
| | √x+4−√x−4 | | √x+4+√x−4 | |
o) limx→∞ (√x+4−√x−4) = limx→∞ |
| * |
| = |
| | 1 | | √x+4+√x−4 | |
| | x+4−x+4 | |
= limx→∞ |
| = ? |
| | √x+4+√x−4 | |
Dobrze wgl myślę?
5 gru 15:40
Hajtowy: razor no ale granica jest −
∞
5 gru 15:40
razor: iksy się skracają i co zostaje?
5 gru 15:42
Hajtowy:
| 8 | |
| no i co z tymi pierwiastkami znowu zrobić? znów sprzężenie?  |
| √x+4+√x−4 | |
5 gru 15:44
5 gru 15:44
razor: moje pytanie było do poprzedniego przykładu ale tu jest dobrze
5 gru 15:45
jakubs: Dokładnie tak jak w poście z 15:44
5 gru 15:45
razor: | | | sin2x(1−cos22x) | |
| | | cos2x(1+cos2x) | |
| | sin32x | | 1 | |
|
| = |
| * |
| = |
| | x3 | | x3 | | cos2x(1+cos2x) | |
| | sin2x | | 8 | | 8 | |
( |
| 3) |
| → [1* |
| ] = 4 |
| | 2x | | cos2x(1+cos2x) | | 1*(1+1) | |
5 gru 15:46
razor: zgadza się z odpowiedzią? bo nie chciało mi się sprawdzać
5 gru 15:47
Hajtowy:
| | 1+2/x | | 1 | |
A tam zostaje mi |
| = |
| = −1 |
| | −1 * √1+3/x | | −1 | |
No ale skoro granica dąży do −
∞ to znak na końcu się zmienia (tak nas uczono)
5 gru 15:47
Mila:
cd. (s)
| | | | 1−cos2x+sin2x | | 2sinx*cosx* |
| | | | cos(2x) | |
| |
=limx→0 |
| = |
| | x3 | |
| | 2sinx*2sin2x | | sinx | | 4 | |
=limx→0 |
| = limx→0( |
| )3* |
| =4 |
| | x3 cos(2x) | | x | | cos(2x) | |
5 gru 15:47
Hajtowy: @15:46 zgadza się
5 gru 15:48
razor: to masz rozwiązane na 2 sposoby
5 gru 15:48
Mila:
To ja uciekam stąd.
5 gru 15:50
Hajtowy: Dziękuję
Mila

przykład Q

q) lim
x→∞ 3√x3+2x2−
3√x3−2
Wiem, że mogę to sprzężeniem zrobić, ale też jest wzór na a
3−b
3? Dobrze kojarzę?
5 gru 15:51
5 gru 15:52
Hajtowy: dokładnie to

dzięki
5 gru 15:56
jakubs: Ja na to nie wpadłem
5 gru 15:56
Hajtowy: Ale i tak chyba zrobie to sprzężeniem, bo te wzory do
3 mi nie idą ostatnio wgl xd
jakubs nie martw się
5 gru 15:58
razor: jak to sprzężeniem?
5 gru 15:59
Hajtowy: ale sprzężeniem nie idzie to pewno trzeba tym głupim wzorem co podałeś
5 gru 16:02
Hajtowy: dobra ciul z tym przykładem, za głupi
A tutaj...?
5 gru 16:08
jakubs: Wyciągnij x
2 z pierwiastka.
q) to tylko wzór skróconego mnożenia, nie poddawaj się
5 gru 16:09
Hajtowy:
O to chodziło
jakubs?
5 gru 16:11
Mila:
r)
| | √x2+15−6 | | √x2+15+6 | |
lim x→∞ |
| * |
| = |
| | x+3 | | √x2+15+6 | |
| | x2+15−36 | |
=lim x→∞ |
| =..... dokończ |
| | (x+3)*√x2+15+6) | |
5 gru 16:19
Hajtowy:
| | x2−21 | |
= |
| |
| | x√x2+15+ 3√x2+15+6x−18 | |
5 gru 16:23
jakubs: | | x√1+15/x−6 | | √1+15/x−6/x | |
limx→∞ |
| = |
| =1 |
| | x+3 | | 1+3/x | |
5 gru 16:23
Hajtowy: Czemu mi pomysł zabrałeś?
5 gru 16:28
Hajtowy:
| | 3x3+2 | | 3x3−1+3 | |
u) limx→∞ ( |
| )x3+2x = limx→∞ ( |
| )x3+2x = |
| | 3x3−1 | | 3x3−1 | |
| | 3 | | 3x3 .... | | −3(....) | |
=limx→∞ [ (1 − |
| ) |
| ] |
| =e.... |
| | 3x3−1 | | −3.... | | 3x3−1 | |
Tam gdzie są .... mam dylemat co tam wpisać
5 gru 16:43
jakubs: | | 3x3−1 | | −3 | |
w potędze |
| * |
| * x3+2x |
| | −3 | | 3x3−1 | |
5 gru 16:47
Hajtowy: Oblicz granicę jednostronną funkcji
Co z tym zrobić?
5 gru 17:39
jakubs: Jednostronne czyli:
5 gru 17:44
Hajtowy: A teraz pytanie... dlaczego przy jednym zerze jest + a przy drugim − ?
Jak to rozpoznać?
5 gru 17:45
jakubs: | | 10000001 | |
1+ wyobraź sobie jako np. |
| , coś delikatnie większego od 1. |
| | 10000000 | |
| | 2 | | 10000000 | |
np. |
| = 2 * |
| |
| | | | 10000001 | |
| | 100000001 | |
1− analogicznie np. − |
| |
| | 100000000 | |
Lepiej aby Ci ktoś inny to wytłumaczył, abym Ci w głowie nie namieszał, ale ja to sobie tak
interpretuję i mi jest z tym dobrze

Oczywiście danych wartości nie podstawiamy, tylko chciałem Ci to jakoś pokazać.
5 gru 17:51
jakubs: Kurde źle, jeszcze tam trzeba odjąć 1 czyli np.(dla zobrazowania)
| | 10000001 | | 10000000 | | 1 | |
[1+−1] −> |
| − |
| = |
| |
| | 10000000 | | 10000000 | | 10000000 | |
5 gru 17:52
Hajtowy: Witam ponownie

Obliczyć granice jednostronną funkcji
| | x2−4 | |
c) f(x)= |
| ; x0 = 2 |
| | x2−4x+4 | |
| | x2−4 | | 0 | |
limx→2+ = |
| = [ |
| ] |
| | x2−4x+4 | | 0 | |
| | x2−4 | | 0 | |
limx→2− = |
| = [ |
| ] |
| | x2−4x+4 | | 12 | |
I teraz gdzie plus gdzie minus
7 gru 10:47
52:

Ok...
Robię, ale niech sprawdzi to "fachowiec"
| | (x−2)(x+2) | | x+2 | |
f(x)= |
| = |
| |
| | (x−2)2 | | x−2 | |
| | x+2 | | 4 | |
limx→2+ |
| =[ |
| ]= ?  |
| | x−2 | | 0+ | |
| | x+2 | | 4 | |
limx→2− |
| =[ |
| ]=... |
| | x−2 | | 0− | |
7 gru 11:45
Hajtowy: Na górze +
∞, na dole −
∞ ?
7 gru 11:55
Hajtowy:
| | |2x−1| | | 1 | |
d) f(x) = |
| ; x0= |
| |
| | 2x−1 | | 2 | |
| | |2x−1| | |
limx→1/2 + |
| = ... |
| | 2x−1 | |
| | |2x−1| | |
limx→1/2 + |
| = ... |
| | 2x−1 | |
a co z tym zrobić?
7 gru 12:00
52: 11:55 tak...
| | 1 | |
z lewej strony |
| moduł<0 zatem zmieniasz znaki ... |
| | 2 | |
| | 1 | |
z prawej strony |
| moduł>0 zatem zostawiasz znaki ... |
| | 2 | |
7 gru 12:03
Hajtowy:
prawa strona wyszła mi 1
lewa strona zaś −1
7 gru 12:06
52: ta
7 gru 12:08
jakubs:
7 gru 12:08
Hajtowy:
| | sinx | | sinx | | 1 | | 1 | |
limx→0+ |
| = |
| = |
| = [ |
| ] = +∞ |
| | x2 | | x*x | | x | | 0 | |
| | sinx | | sinx | | 1 | | 1 | |
limx→0− |
| = |
| = |
| = [ |
| ] = −∞ |
| | x2 | | x*x | | x | | 0 | |
Tak?
7 gru 12:09
52: mhh..
tylko warto by dać
| | 1 | |
[ |
| ]=+∞ i analogicznie do minus.. |
| | 0+ | |
7 gru 12:11
Hajtowy:
A taki przykład...?
1/x to potęga e
7 gru 12:14
52: Nie wiem...
7 gru 12:20
Hajtowy:
No to mam jeszcze 3 przykłady...
| | ⎧ | (x2−3) / (x−2) dla x > 2 | |
| f(x) = | ⎨ | | ; x0 = 2
|
| | ⎩ | (x2−4) / (x−2) dla x < 2 | |
lim
x→2 3
(x−2) / (x2−4) (3 do potęgi x−2 przez x
2−4)
| | sin16x | |
limx→0 4√ |
| (pierwiastek 4 stopnia z całości) |
| | x | |
7 gru 12:33
Hajtowy: Trzeci wydaje się być najłatwiejszy, tylko przeszkadza mi ta 16 w liczniku

Nie wiem jak się tego pozbyć
7 gru 12:34
52: zacznijmy od pierwszego
lim
x→2−x+2=4
Nie wiem czy dobrze to robię..
lim
x→2 3
(x−2)/(x2−4)=lim
x→23
1/(x+2)=3
1/4
Niech ktoś to sprawdzi na wszelki wypadek..
Nie wiem jak ostatnie zrobić.. chociaż ja bym kombinował aby licznik i mianownik pomnożyć przez
4√16x
7 gru 12:41
Hajtowy: 2 przykład
4√3 ma wyjść i wyszło
7 gru 12:54
52: No to super a co jest z pierwszym źle ?
7 gru 12:55
Hajtowy: W pierwszym ma wyjść 4 i +
∞ czyli jest git

A jak trzecie zrobić?
7 gru 12:57
52: Czekaj spróbuję pierw na kartce ...
7 gru 12:59
52: Ok już mam
| | sin16x | | sin16x * 16x | |
limx→0 4√ |
| =limx→0 4√ |
| = |
| | x | | x * 16x | |
| | 16x | |
limx→0 4√ |
| = 4√16=2  |
| | x | |
7 gru 13:02
7 gru 13:04
52: Spoko, akurat mam z tego kolokwium w środę więc ... korzyść dla nas obu
7 gru 13:05
daras: @
Hajtowy na wykłądzie być może była tylko 1h może będzie wiecej w przyszłym tygodniu albo
na ćwiczeniach

ale w bibliotece można spędzić ze 100 godzin czytając podreczniki i
studiując przykładowe rozwiązania w zbiorach zadań, na tym polegały kiedyś studia, mam
nadzieję, że metoda się nie zestarzała bo przynosiła dobre rezultaty. Polecam dzieła rosyjskie
np. Liaszkę , a z polskich Krysickiego Włodarskiego czy śp. Plucińskiego z Gdowskim.
7 gru 13:06
52: daras niestety ma rację wykład trwa 1,5h tyle ile zdąży przepisać wykładowca ze skryptu
(czasem może wytłumaczy) tyle masz w zeszycie wszystkiego musisz się samemu uczyć czytając
właśnie książki... A szkoda że tak mało czasu jest przeznaczone na wytłumaczenie danego
zagadnienia na uczelni ...
7 gru 13:09
52: Chociaż jak dla mnie to dobrze że istnieje to forum to i tak przy czytaniu książek mi dużo
czasu nie zabiera... ale to tylko matematyka a gdzie inne przedmioty
7 gru 13:11
Hajtowy: Na wykładzie były macierze już (ominęliśmy wgl granice ciągów i funkcji...) profesor stwierdził
iż to było w szkole średniej i my to umiemy... a w czwartek mam kolosa na ćwiczeniach z granic
funkcji dlatego tak szybkiej pomocy potrzebowałem... Wiem, że mogę spędzić w bibliotece
mnóstwo godzin, ale jak ma się zajęcia 8−18 ; 8−16 ; 8−15:30 to się nie chce już później nic
robić, uwierz mi

Niestety program ćwiczeń jest inny a wykładów inny, przez to te problemy
7 gru 13:13
Mariusz: Co do dzieł rosyjskich to zgoda dobre są ale czy nie przestarzałe
Teraz jest moda na angielszczyznę
Te rosyjskie dzieła które widziałem pochodziły jeszcze z czasów Союза
12 gru 05:57
daras: i to był właśnie najlepiej poznany okres, od tamtej pory nie interesujemy się co za wschodnią
granicą piszą(czyt. knują) a to źle, bo trzeba wiedziec co sąsiad zza miedzy knuje , dzis
sąsiad a jutro wróg...moda na amerykanizmy nas jeszcze zgubi
@Hajtowy czy Ty sam studiujesz?
12 gru 10:42
daras: @13:13 wierzę, że już nic się nie chce robić tylko

ja tez z tego co pamiętam grałem w karty ( na szczęście nie było w pokoju ogłupiającej
TV

ani

) i

nie lubiłem siedzieć w czytelni(za cicho, teraz też nie
lubię bo za głośno−ciągle dzwonią komórki) nie chodziłem na wszystkie nudne wykłady, na
których niektórzy docenci przepisywali na tablicy te same książki, które mogłem wypożyczyć z
biblioteki i to nawet z błędami choć miały errary z tyłu, na spalonej pozycji były wszystkie
wykłady zaczynające się o 8:15 wolałem się

za to wieczorami lubiłem

i
porozwiązywać r−nia różniczkowe, bo nie byłem tak zmęczony
12 gru 10:52
Hajtowy: daras jest nas ponad 300 na I roku
12 gru 11:35
daras: a ile jest grup
12 gru 18:19