Stożek
Kubix:

Witam. Mam problem z tym zadaniem.
Przekrój osiowy stożka jest trójkątem o obwodzie 36, a pole podstawy stożka jest równe połowie
pola powierzchni bocznej. Oblicz objętość stożka.
Mamy tak:
obw=36
πr
2 = 1/2πrl
l =
√H2 + r2
Nie wiem jak to ruszyć.
4 gru 20:00
Martiminiano: Wiesz, tylko źle wykorzystujesz dane z treści zadania.

2r+2l=36 →obwód
2πr
2=πrl
Taki układ rozwiąż.
4 gru 20:06
:): 2l+2r=36
l+r=18
dzieląc przez Pi i r dostaniesz
z obwodu i tej równości wyznacz r i l
4 gru 20:06
olala:
2l+2r=36 ⇒ l+r=18
2πr
2=πrl /: πr ⇒ l=2r
to: 2r+r=18 ⇒
r=6 i
l=12 i H=
√l2−r2=.....= 6
√3
teraz dokończ.........
4 gru 20:07
Martiminiano: Się rzucili wszyscy w jednym momencie
4 gru 20:09
olala:
4 gru 20:10
Kubix: XD
4 gru 20:22
Kubix: Dziękuję bardzo za pomoc :3
4 gru 20:22