Macierze
Szymek: Macierze.
Witam serdecznie, przekształciłem równanie:
AX = 4X + B
AX− 4X = B
(A−4E)X = B
I zastanawiam się co teraz zrobić?
Czy ktoś mógłby mi dać chociażby i najmniejsząwskazówkę?
Z góry dziękuję!
4 gru 19:51
Szymek: OK, podstawiłem sobie odpowiednie macierze pod A− 4E, i uzyskany wynik przemnożę przez
odwrotność.
Mam tylko jedno Pytanie.
Czy A*A−1 =1 i czy to jest równoznaczne z A−1 * A=1?
4 gru 19:56
Gray: Tak, ale nie 1, tylko macierz jednostkowa, którą oznaczasz E.
4 gru 19:58
Szymek: Rozumiem, dziękuję
4 gru 20:00