proszę o rozwiązanie
Michał: | | 9−x2 | |
wykaż że nie istnieje lim x→3 |
|
|
| | Ix−3I | |
zacząłem tak
| | 9−x2 | | (3−x)(x+3) | |
lim x→3 |
| = lim x→3 |
| =
|
| | Ix−3I | | Ix−3I | |
| | −(x−3)(x+3) | |
= lim x→3 |
|
|
| | Ix−3I | |
nie wiem czy mogę to uprościć a może liczyć granicę gdy x→ 3 z lewej i z prawej strony punktu
4 gru 19:44
pigor: ..., zrób obie rzeczy, które napisałeś ...

sobie .
4 gru 20:12
Dromader: Nalezy policzyc granice lewo i prawostronne.
4 gru 20:13
Dromader: A potem uproscic.
4 gru 20:13
Michał: nie wiem jak to rozbić
4 gru 20:38
Kacper:
Z definicji wartości bezwzględnej.
4 gru 20:42
Michał: | | −(x−3)(x+3) | |
limx→3 |
| dla x>3 ⇒ limx→3 −(x+3) = − 3 −3 = −6
|
| | (x−3) | |
| | (x−3)(x+3) | |
limx→3 |
| dla x<3 ⇒ limx→3 (x+3) = 3 +3 = 6
|
| | (x−3) | |
czy to jest dobrze
4 gru 21:05