matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Bardzo proszę o pomoc
Michał SGSP:
f(x)=
8
4+x
2
;x
0
=2 Wyznacz równanie stycznej do krzywej będącej wykresem funkcji y= f(x) w punkcie o odciętej xo
4 gru 19:41
+-:
f(2)=1
−16x
f'(x)=
(4+x
2
)
2
f'(2)=−0,5 s: y−1=−0,5(x−2) ⇒ y=−0,5x+2
4 gru 19:55