Wyznaczyć równania stycznych do wykresów podanych funkcji we wskazanych punktach
Zarz: P (√2, f(√2))
f(x) = 2x/1+x2
4 gru 19:37
+-:
| | 1+x2−4x2 | | 1−3x2 | |
f'(x)= |
| = |
| |
| | (1+x2)2 | | (1+x2)2 | |
| | 2√2 | | 5 | | 5 | | 11√2 | |
s: y− |
| =− |
| (x−√2) ⇒ y=− |
| x+ |
| |
| | 3 | | 9 | | 9 | | 9 | |
4 gru 20:12
olala:
f'(x) ? źle policzona
4 gru 20:16
+-:
... masz rację ...zjadłem 2 w liczniku
4 gru 20:25
olala:
Zjedz lepiej ....
4 gru 20:27
+-:
| | 2+2x2−4x2 | | 2−2x2 | |
f'(x)= |
| = |
| |
| | (1+x2)2 | | (1+x2)2 | |
...dalej sam sobie poprawi −
4 gru 20:30