kąty
Antonina 66: Bogdanie proszę o pomoc z tym zadankiem. nie narysuje Ci , nie dam rady ,sorry.
jutro egzamin a ja ma mętlik w głowie i oczy sie już kleją
wyznacz kątα ( 115st ,50)∠ chyba chodzi trójkąt prostokątny !
Dziękuje bardzo
18 lis 01:31
AROB: Czy może chodzi o obliczenie trzeciego kąta w trójkącie?
18 lis 01:34
AROB: Wtedy byłoby: α = 1800 − (1150 + 500)= 1800 − 1650 = 150.
Ale nie wiem, czy o to chodzi.
18 lis 01:36
Antonina 66: mam obliczyć ∡α narysowac
18 lis 01:39
Bogdan:
Antonino 66, precyzuj swoje pytania, nie wiem, o co chodzi w tak sformułowanym
poleceniu: "wyznacz kątα ( 115st ,50)∠ chyba chodzi trójkąt prostokątny"
18 lis 01:40
Antonina 66: nic nie dala matematyczka tylko te zadania i kazała zrobi w domu aby później zaliczyć.
Ja tez tak myślałam aby obliczyć.
18 lis 01:43
AROB: Nie, Bogdanie, już doszłyśmy do tego, że są to 2 kąty w trójkącie, a ma obliczyć trzeci. I
narysować ten trójkąt.
18 lis 01:43
Antonina 66: chyba tak chodzi o trajkot prostokątny
18 lis 01:47
Bogdan:
| | 1 | |
115o = 90 + |
| *30o lub 115o = 60o + 45o, można to wykreślić bez kątomierza. |
| | 2 | |
W trójkącie: 180
o − 115
o − 50
o = 15
o, to też można wykreślić bez kątomierza.
Mając w trójkącie kąty 115
o i 15
o, kąt 50
o sam się pojawi.
18 lis 01:49
AROB: Antonino66, nie może to być trójkąt prostokątny , jeśli ma 2 kąty : 115
0 i 50
0.
Wybacz, ja muszę już kończyć. Powodzenia na egzaminie, miejmy nadzieję, że wszystko minie
pomyślnie.
Pozdrawiam. Dobranoc.
18 lis 01:53
AROB: Dobranoc
ABBA .
18 lis 01:55
Bogdan:
Dobranoc
18 lis 01:59
Antonina 66: 
i dziekuje. Dobranoc
18 lis 02:01