uzasadnij ze 2,25 < a < 2,5
imieLubNick: Witam,
potrzebuje pomocy z jednym z zadań
Wiemy, ze a = log
2 5. Uzasadnij, ze 2,25 < a < 2,5.
Niestety nie mam pojecia jak zaprać sie za to zadanie
4 gru 18:26
daras: 5 = 2a
4 gru 18:31
daras: najlepeij zapierz w ixi
4 gru 18:31
AS:
jak widać a spełnia podwójną nierówność
4 gru 18:39
imieLubNick: hmm nie do końca rozumiem o co chodziło Ci w tym drugim poście. A to ze 5 = 2a to akurat wiem
ale co dalej ?
4 gru 18:40
imieLubNick: A jak ja Ci oblicze takie logarytmy na maturze, to chyba średni dowód
4 gru 18:43
pigor: ..., to może tak : y=log
2x funkcja rosnąca,
oraz jasne, że 8< 5< 16 ⇔ 2
3< 5<2
4 ⇒
⇒ log
22
3< log
25< log
22
4 ⇔ 3log
22< log
25< 4log
22 ⇔
⇔
3< a< 4 ⇒
2,25< 3<
a<
2,5< 4 ⇒
2,25< a< 2,5 c.n.uz.
4 gru 19:16
pigor: ... o kurde ale bzdurę napisałem 8< 5< ; proszę to wywalić .
4 gru 19:29
PW: Może wykorzystać wiedzę o przybliżeniu liczby √2:
1,4 < √2,
a więc
4·1,4 < 4√2
5,6 < 4√2,
skąd oczywiście
5 < 4√2.
Z drugiej strony
√2 < 1,44
skąd
√√2 < 1,2
44√2 < 4,8,
zatem
44√2 < 5.
Udowodniliśmy, że
44√2 < 5 < 4√2
22,25 < 5 < 22,5.
Obliczenie logarytmu o podstawie 2 i uwzględnienie, że log2(.) jest funkcją rosnącą − kończy
dowód.
4 gru 20:02