Zespolone
Le' the: | | 3 | | 3 | |
Jak poradzić sobie z takim czymś: 4√−8i(cos |
| π +isin |
| π). Da się uprościć? |
| | 8 | | 8 | |
4 gru 18:20
Le' the: | | 3 | | 3 | |
Powinno być: 4√8(cos |
| π+isin |
| π) |
| | 8 | | 8 | |
Przepisałem, pół tego i pół tego...
4 gru 18:22
daras: wyguglaj: postać trygonometryczna liczby zespolonej
4 gru 18:26
Le' the: Wiem jak wygląda postać trygonometryczna. Moduł z liczby*(cosφ+isinφ). Powinienem teraz
wyznaczyć wartość kątów i to wymnożyć. 3/8π leży w pierwszej ćwiartce. Muszę po prostu
podstawić wartość tego kąta i policzyć brutalną siłą czy da się finezyjniej?
4 gru 18:31
PW: | | 3 | |
cos |
| π = cos 67,5°, a dokładna wartość tego jest w tablicach (albo do policzenia). O to |
| | 8 | |
idzie?
4 gru 18:31
Le' the: Czyli tylko takim sposobem można? Na kolokwium nie będę miał tablic.
4 gru 18:32
Mila:
| | 3π | | π | | π | | π | |
cos |
| =cos( |
| − |
| )=sin |
| |
| | 8 | | 2 | | 8 | | 8 | |
4 gru 18:48
PW: Mila, i tak student nie policzy, bo się w liceum trygonometrii nie chciał uczyć.
| | π | | 2+√2 | | √2+√2 | |
cos |
| = ( |
| )1/2 = |
| − to jest dokładna wartość cos22,5°. |
| | 8 | | 4 | | 2 | |
Wartość sin22,5° obliczymy z jedynki trygonometrycznej:
| | π | | π | | 1 | | √2 | |
sin2 |
| = 1 − cos2 |
| = |
| − |
| , |
| | 8 | | 8 | | 2 | | 4 | |
a więc
| | √2 | | 2−√2 | |
sin |
| = |
| − to jest dokładna wartość sin22,5° |
| | 4 | | 2 | |
Reszta to wzory redukcyjne (my chcemy mieć wartości dla 67,5° = 90°−22,5°.
Jeden z tych wzorów jest w ostatnim wierszu odpowiedzi z 18:48.
4 gru 19:07
PW: "Kopiuj−wklej" i slaby wzrok sie zemściły − w trzecim wierszu od końca powinno być
4 gru 19:10
PW: Zasugerowani myślą pytającego działamy, ale czy zadania nie powinno się rozwiązać tak:
− najpierw znaleźć 4√−8i
− otrzymane wyniki pomnożyć przez liczbę w nawiasie podaną w postaci trygonometrycznej?
Tak naprawdę nie znamy polecenia (na pewno nie brzmiało "Da się uprościć?").
4 gru 19:19
daras: oczywiście, że student i tak nie rozwaza wszystkich możliwości a rozwiązywacze będą teraz
rozstrząsa problem do północy i nie zasną
4 gru 21:03
Mila:
A daras pisze recenzje.
4 gru 21:26