znajdz rownanie prostej przechodzacej
lolek2345: Znajdz rownanie prostej przechodzacej przez punkt A(2,−2) ktora jest rownolegla do prostej o
rownaniu 3x−2y+5=0. Rownanie znalezionej prostej zapisz w postaci ogolnej
4 gru 18:10
:): | | 3 | |
równanie równoległej to y= |
| x+b |
| | 2 | |
wstaw współrzędne punktu A i oblicz b
przenieś wszystko na lewą stronę, po prawej ma być 0
4 gru 19:07
pigor: ... , nie wiem na jakim poziomie to potrzebujesz,
a robi się to ...

najszybciej tak :
3(x−2)−2(y+2)=0 ⇔
3x−2y−10=0 − szukane
równanie prostej ;
a nieco dłużej np. tak:
3x−2y+C=0 i 3*2−2*(−2)+C=0 ⇒ 6+4+C=0 ⇒ C=−10 i
3x−2y−10=0.
4 gru 20:28