Funkcja wymierna z wartością bezwzględną.
Kolorowy: Jak narysować taką funkcję wymierną z wartością bezwzględną:
4 gru 17:52
pigor: ..., przekształć wzór w 2−óch przypadkach : 1) dla x<0; 2) dla x≥0
i rysuj (części wykresów funkcji homograficznej) w tych przedziałach;
a inaczej
ja najpierw sobie przekształcę i zobaczę do czego dojdę np. tak:
| | 2 | | 2−2|x|−6 | | |x|+2 | |
y=|f(x)| , gdzie f(x)= |
| − 2= |
| = −2* |
| = |
| | |x|+3 | | |x|+3 | | |x|+3 | |
| | |x|+3−1 | | 1 | |
= −2* |
| = −2(1− |
| ) , czyli masz do narysowania |
| | |x|+3 | | |x|+3 | |
| | 2 | |
wykres funkcji parzystej f(x)= −2+ |
| (rysujesz jej wykres tylko dla |
| | |x|+3 | |
x≥0 najlepiej przerywaną linią i tę część odbijasz symetrycznie względem
osi OY) ; jak już to zrobisz, to wykres danej funkcji y=|f(x)| zapewne już
prosta sprawa co

...
4 gru 20:00
Mila:
| | 2 | | 2 | |
1) g(x)= |
| →T[−3,−2]→h(x)= |
| −2 |
| | x | | x+3 | |
Dalej na następnym rysunku
4 gru 20:30
Mila:
| | 2 | | 2 | |
1) g(x)= |
| →T[−3,−2]→h(x)= |
| −2 |
| | x | | x+3 | |
cd
| | 2 | | 2 | |
2)h(x)= |
| −2→SOY tylko wykresu z prawej strony OY⇒s(x)= |
| −2→ |
| | x+3 | | |x|+3 | |
4 gru 20:35
Kacper:
Ja tylko zwrócę uwagę, na to, że przekształceń 2 i 3 u
Mili nie można przestawić
Mila
4 gru 20:37
Mila:
4 gru 20:59