Funkcja logarytmiczna
Kejt: Witam, mam problem z narysowaniem tych dwóch funkcji z modułem. Byłabym wdzięczna, gdyby ktoś
napisał co trzeba zrobić krok po kroku

Chciałabym to zrozumieć, a nie wiem jak dokładnie to
narysować. Wykresy mam w odpowiedziach, ale to chyba nie o to chodzi.
Dziedziny:
1) x∊R − {−2,2}
2) x ∊(−
∞,−2) (2,+
∞)
I co teraz ? Bierzemy na przypadki? Jakie translacje wykonujemy najpierw?
4 gru 17:33
PW: 1) Warto na początek zauważyć, że funkcja jest parzysta (dziedzina symetryczna względem 0,
f(−x) = f(x)), wystarczy zatem narysować wykres dla x≥0, pozostała część wykresu jest obrazem
w symetrii o osi OY.
Dla x > 0 i x≠2 mamy
| | x2−4 | |
f(x) = log2 |
| = log2(x+2). |
| | x−2 | |
4 gru 17:41
PW: Kliknąłem i w tym momencie uświadomiłem sobie, że źle wyznaczyłaś dziedzinę.
Z uwagi na istnienie logarytmu musi być
− dokończ, i wtedy to co napisałem o 17:41 będzie sensowne (po zmianie dziedziny).
4 gru 17:47
Kejt: No właśnie miałam już tą postać log2(x+2), tylko wychodziło z jednej strony i nie wiedziałam
żeby oodbić na drugą

Czyli jakoś trzeba się posiłkować tym, że ta dziedzina jest taka i
funkcja jest parzysta? Można z tego wywnioskować i zrobić dalej już tak jak Ty napisałeś,
wtedy tylko prawą stronę i odbić?
Druga będzie tak?
|log
3(x−2)| i tylko później odbić względem osi OX
4 gru 17:53
Kejt: Nie to żeby coś, ale dziedzina jest okej w 1

Nawet mam tak w odpowiedziach i wynika to z
rysunku

Ale jak powinnam obliczyć tą dziedzinę skoro mam moduł?
4 gru 17:56
PW: Wykonać symetrię o osi OY.
A w sprawie pierwszego zadania muszę się uderzyć w piersi − dobrze wyznaczyłaś dziedzinę (nie
liczyłem na papierze, a "w rozumie " ...). Przepraszam.
4 gru 18:04
PW: Jeszcze raz: W pierwszym zadaniu symetria o osi OY.
W drugim zadaniu symetria o osi OY "prawego kawałka" a potem symetria o osi OX − tej części
wykresu, która była pod osią.
4 gru 18:09
Kejt: Pewnie spojrzałeś na dół, a to podobne i się może pomylić

Dzięki za pomoc, już chyba rozumiem

Teraz też widzę, że 1 funkcję można rozbić na 2
przypadki

Dla x≥0 mamy postać log
2(x−2)
Dla x<0 mamy postać log
2(−x+2)
I akurat rysując w dziedzinie też będę miała to samo
4 gru 18:17
PW: Jasne, ale korzystanie z własności funkcji parzystych (nieparzystych) jest dobrze widziane na
egzaminie (nie mówiąc o tym, że ułatwia rozwiązanie.
4 gru 18:24
Kejt: Nie byłam po prostu pewna, że od tak można

Bo wiesz matura, egzaminy− zależy od
sprawdzającego i tych wytycznych
4 gru 18:35