geometria analityczna koło
cytrynka: Dla jakich wartości parametru m m € R proste k: x+y−m−1=0 i p: 2x+y−2m=0 przecinają się w
punkcie który należy do koła o środku S (0,1) i promieniu r=p {10}
4 gru 17:30
cytrynka: Wiem, że równanie okręgu to x2+(y−1)2=10
4 gru 17:33
+-:

... to poszukajmy współrzędnych punktu przecięcia się tych prostych
Zatem:
x+y−m−1=2x+y−2m ⇒ x=m−1
y+m−1−m−1=0 ⇒ y=2
Poste te przecinają się więc na prostej y=2
Poszukajmy odcinka leżącego na tej prostej jednocześnie należącego do koła
x
2+(y−1)
2=10
x
2+(2−1)
2=10 x=−3 x=3
a więc −3≤m−1≤3 ⇒
−2≤m≤4
4 gru 19:37