obliczanie pochodnej
konkret: Jak obliczyć liczbę której pochodna wynosi np. 3x4 ? Proszę o dokładne wyjaśnienie
4 gru 17:28
4 gru 17:29
razor: (ax
b)' = 3x
4
a*bx
b−1 = 3x
4
b−1 = 4 → b = 5
5a = 3
4 gru 17:31
PW: Skoro pochodna jest stopnia czwartego, to rózniczkowany jednomian był stopnia piątego. Liczymy
więc:
(1) (x
5)' = 5x
4,
| | 3 | |
a potrzebujemy 3x4, wobec tego (1) mnożymy przez |
| : |
| | 5 | |
4 gru 18:49
pigor: ... ,
całka ∫ 3x
4dx = 3*
15x
5+C =
35x
5+C − szukana liczba dla x,C∊R. ...
4 gru 20:07