matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica
Marcin:
3
10
9
100
−
n
2
n
lim =
−
=
n
√
n
3
10
−
n
√
n
n→
∞
9
100
n(
−
)
n
3
n
2
=
= 0
3
10
n(
−
)
n
2
n
(
3/2)
Szukam prostszego sposobu
4 gru 17:01
Marcin:
tam oczywiście ma być + w mianowniku
4 gru 17:18
razor:
3
10
lim
−
= [0−0] = 0
n
√
n
4 gru 17:21
Marcin:
o maj gad.
Już więcej nie robię granic, bo mi się w głowie miesza.
4 gru 17:22