...?
zebra: Pomocy! po prostu mnie to przeraża

Wys. prostopadłościanu jest o 2 dłuższa od jednej krawędzi podstawy i o 2 krótsza od drugiej
krawędzi podstawy. Obj. graniastosłupa jest o 24 mniejsza od obj. sześcianu,którego krawędź
jest równa wys.prostopadłościanu. Oblicz długości krawędzi podstawy tego prostopadłościanu.
17 lis 23:50
AROB: pomogę
17 lis 23:53
AROB: Wymiary graniastosłupa oznaczam: a,b,h.
h = a + 2 ⇒ a = h − 2
h = b − 2 ⇒ b = h + 2
Vgr + 24 = Vsz
abh + 24 = h3
(h−2)(h+2)*h + 24 = h3
(h2 − 4) * h + 24 = h3
h3 − 4h + 24 − h3 = 0 ⇒ 4h = 24 ⇒ h = 6
Czyli a = h − 2 = 4, b = h + 2 = 8
18 lis 00:04
zebra: jej... jak sobie teraz to narysowałam to okazało się nawet banalne.Dzięki!
18 lis 00:14
AROB:
18 lis 00:18