karty
Gamers: Z talii 24 kary losujemy bez zwracania cztery karty. Oblicz prawdopodobienstwo wylosowania
dwoch kierow.
Jak zaczac bo nie mam pomysłu
4 gru 16:50
PW: Jak zwykle: od opisania przestrzeni zdarzeń − zbudowania modelu matematycznego. Modelem
losowania 4 kart spośród 24 jest 4−elementowy podzbiór zbioru 24−elementowego. Takich
podzbiorów jest ...
4 gru 16:56
Gamers: mogłbys zaczac?
4 gru 17:04
PW: Zacząłem, nawet nie zauważyłeś? Chcę żebyś podał :
|Ω| = ....
(wszystko jest zapisane słowami o 16:56).
4 gru 17:14
4 gru 17:28
Gamers: obliczam
jest 6 kierów
P(A)= a/q
P(A)= 276/15
4 gru 17:31
Przemo: P(A) = 15/276
Prawdopodobieństwo musi być mniejsze od 1, więc nie może być 276/15, ponieważ wtedy wychodzi
18,4, a to więcej niż 1
4 gru 17:42
Gamers: a no tak sorry przeoczenie
4 gru 17:45
Gamers: Mam jeszcze jedno zadanko
Rzucamy 4 razy moneta. Oblicz prawdopodobienstwo tego ze co najmneij raz wypadnie reszka
4 gru 17:52
wat: Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wypadnie 1,2,3,4 reszki i później zsumuj.
4 gru 17:53
PW:
(wybieramy 2 spośród 6 kierów i jednocześnie 2 spośród pozostałych 18).
(bo losujemy 4 karty). A pisałem:
4−elementowe podzbiory zbioru 24−elementowego.
4 gru 17:53