Wyznacz wzór ogólny funkcji
Adam:

Wyznacz wzór ogólny funkcji f. WIemy tylko tyle, że ten punkt ma współrzędnie(−3,2) Jak to
zrobić?
4 gru 16:28
reyg: te punkty przecięcia wykresu funkcji z OX są nieznane?
4 gru 16:41
Adam: Wygląda jakby to było jakieś −34
4 gru 16:47
pigor: ..., z rysunku :
f(0)=−1 i f(x)=a(x+3)2+2 ⇒ −1=a(0+3)
2+2 ⇔ 9a=−3 ⇔
⇔ a= −
13 i
f(x)= − 13(x+3)2+2 − szukany wzór .
4 gru 16:48
Gamers: Podobne bylo na maturze probnej
4 gru 16:54
pigor: ..., no to dalej:
f(x)= −
13(x
2+6x+9)+2= −
13x
2−2x−3+2, czyli
f(x)= −13x2−2x−1 − szukany wzór ogólny.
4 gru 18:44