Podprzestrzenie wektorowe
Kratos: Zadanie:
Wykazać, że zbiór wektorów V = {(x1,x2,x3,x4,x5) ∊ R5 :
x1−3x2+2x4−x5 = 0
2x2+x3−x4+x5 = 0
jest podprzestrzenią wektorową w R5.
Czy poprawnym rozumowanie byłoby:
− wyliczyć bazę danej podprzestrzeni
− sprawdzić ile jest wektorów w bazie
− ilość wektorów w bazie to wymiar podprzestrzeni
− jeżeli wymiar jest mniejszy od R5 to dany zbiór wektorów jest podprzestrzenią R5 ?
Czy koniecznie trzeba zakładać jakieś dwa wektory należące do V i sprawdzać ich sumę i iloczyn
ze skalarem?
4 gru 16:26
PW: Definicja przestrzeni (podprzestrzeni) nic nie mówi o jakiejś bazie i wymiarze.
Trzeba sprawdzić spełnianie warunków definicji.
4 gru 16:59