nieszzczesne katy
Antonina 66: 3.Wyznacz∡α iβ tutaj ma być okrąg z średnica 20st i i narysowany od środka w nim trójkąt
nie wiem jak to zrobić a mam jutro egzamin z matmy
Dziękuje bardzo jestem załamana
17 lis 23:21
Eta:

Czy tak wygląda ten rysunek? ... bo nie wiem?
Jeżeli tak , to:
trójkąt ABC jest prostokątny , bo kąt C jest kątem wpisanym opartym na średnicy,
a
kąt wpisany oparty na średnicy jest zawsze kątem prostym .... zapamiętaj to!
więc , kąt C= 90
o
ponieważ kąt A = 20
o , to kąt B= 90
o − 20
o = 70
o
odp:
α= 20o β= 70o
PS: Różo, musisz wiedzieć,że aby podać Ci poprawne rozwiązanie zad. musimy
znać treść tego zadania. Inaczej się nie da.
Pozdrawiam, dasz radę i napewno zaliczysz egzamin, czego Ci życzę
17 lis 23:41
Antonina 66: rysunek jest taki jak powinienem z ta różnicą ze zamiast 0 jest 20st i mam wyznaczyć ∡α iβ
17 lis 23:49
Antonina 66: wiem tylko widzisz mam problemy z rysowaniem w tym programie i wogole.
teraz zadania as z rysunkami wiec i mnie jest trudno cos przekazać
17 lis 23:53
Antonina 66: am definicje tego kąta Kąt wpisany jest równy połowie kąta środkowego opartego na tym łuku
18 lis 00:00
AROB:
Antonino 66 , czy może tak wygląda Twój rysunek? I może ten β ma 20
0 ?
18 lis 00:15
Antonina 66: tak

pod kropką jest S i 20 st
18 lis 00:22
AROB: To pod kropką ( jak piszesz) będzie na pewno dotyczyło kąta środkowego β.
Czyli jeśli β = 200, to kąt α, jako kąt wpisany oparty na tym samym łuku, co kąt β, będzie
miał miarę 2 razy mniejszą, czyli 100. ( 200 : 2 = 100 0.
Mam nadzieję, że o to chodziło. Czy tak ?
18 lis 00:32
Antonina 66: tak
18 lis 00:44
Antonina 66: nie było mnie na zajęciach a tu pech akurat z tego i owego
18 lis 00:45
Antonina 66: arob mam jeszcze jedno zadanko zrobiłam go sama sprawdź ewentualnie popraw.
https://matematykaszkolna.pl/forum/26865.html te trzy ostatnie. dotyczą pola figury zakreskowanej i rysunek gdybyś mogla kwadrat
podzielony na 4 części są tu trójkąty w każdej części 1/2
18 lis 00:53
Antonina 66: pomoc narysować te figurę zakreskowaną
18 lis 00:55
Antonina 66: jest tez i zadanko które nie byłam stanie go rozgryźć
18 lis 00:58
Antonina 66: jest tez i zadanko które nie byłam stanie go rozgryźć
18 lis 00:58