kombinatoryka
ermako: Ze zbioru cyfr {4,5,6,7,8,9} wybieramy trzy cyfry i tworzymy liczby trzycyfrowe o różnych
cyfrach ale cyfry mogą się powtarzać. Ile można utworzyć takich liczb które są:
a) podzielne przez 4
b) większe niż 666
4 gru 15:09
ermako: ktoś coś ?
4 gru 18:52
:): a) podzielne przez 4 to te, których dwie ostatnie cyfry dzielą się przez 4
b)676,677,678,679,686,687,688,689 itd
4 gru 19:04
ermako: a jest na te obliczenia jakiś wzór konkretny ? sposób ? do jutra tego nie wypisze
4 gru 19:06
:): dla 7: 744,745,746,747,748,749
tyle samo dla 75x
czyli dla 7xx jest ich 36
to samo dla 8xx i 9xx
to jest razem
3*36=108
wystarczy trochę pokombinować, pomyśleć i znaleźć zależność
sprawdź to sobie jeszcze
4 gru 19:14
Mila:
a) {4,5,6,7,8,9}
Liczby podzielne przez 4 mają dwucfrową końcówkę podzielną przez 4.
To masz takie możliwości z podanych cyfr:
X44 − cyfra setek na 6 sposobów
X48
X64
X68
X76
X84
X88
X96
zatem 8*6=48
b) {4,5,6,7,8,9}
każda liczba z cyfrą setek 7,8,9 będzie wieksza od 666
czyli 3 *6*6=108
Osobno rozważasz z cyfrą setek 6
667,668,669
6XX gdy cyfra dziesiątek 7 lub 8 lub 9, a cyfra jedności może byc wybrana na 6 sposobów
stąd
3*6=18
Razem
108 +3+18=
policz i sprawdź czy zgadza się z odpowiedzią.
4 gru 21:48
ermako: a skąd ta 3 w końcowym zapisie ?
4 gru 22:09
ermako: JUŻ WIEM !

dzięki ! po sprawdzianie okaże się czy dobrze
4 gru 22:10
Mila:
4 gru 22:29