Wyznacz dziedzinę i miejsca zerowe funkcji f.
Bitter: Wyznacz dziedzinę funkcji f.
a) f(x) =
√x *
√x−1
b) f(x) =
√x−2 *
√x+2
Rozwiązuję to w ten sposób:
a)
√x(x−1) ≥ 0
√x2−x ≥ 0 /()
2
x
2 − x ≥ 0
x(x−1) ≥ 0
x ≥ 0 ⋀ x−1 ≥ 0
x ≥ 1
Nie potrafię tego dobrze rozwiązać

W odpowiedziach jest napisane: D = <1,+
∞)
Bardzo proszę o pomoc
pigor: ..., z definicji pierwiastka parzystego stopnia :
b) D={x∊R: x−2≥0 i x+2≥0} ⇒ x≥2 i x≥−2 ⇔
x≥2, czyli
D=<2;+∞) ;
a) D={x∊R: x≥0 i x−1≥0} ⇒ x≥0 i x≥1 ⇔
x≥1, czyli
D=<1;+∞). .