matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodna
Kuba:
Mam wyznaczyć ekstremum funkcji ale nie wiem jak obliczyć jej pochodną bo nie mieliśmy zadań z
|x| − 1
wartością bezwzględna. Ktoś pomoże? y=
(mianownik to x
2
) to bedą jakieś
x
2
przedzialy czy jak to liczyć?
4 gru 14:52
Mila:
x≠0
x−1
f(x)=
dla x>0
x
2
−x−1
f(x)=
dla x<0
x
2
i liczysz pochodne
4 gru 16:00
Kuba:
czyli sa te przedzialy no okey to dalej łatwo, dziękuje bardzo
4 gru 16:35
Mila:
4 gru 16:37