4 gru 14:36
J:
| | 1 | | 5 | |
podstawienie: t = √2x+5 i t ≥ 0 ... t2 = 2x + 5 ... x = |
| t2 − |
| .. |
| | 2 | | 2 | |
4 gru 14:40
DanielZ: √2x+5−1=x
2x+5+1=x2
x2+2x+6=0
i z tego wyliczasz delte, x1 i x2
4 gru 14:44
J:
@ DanielZ...a skąd wiesz,że x jest nieujemne ..?
4 gru 14:46
J:
.. i podnoszenie do kwadartu ,widzę że też masz opanowane ...
4 gru 14:47
Mon: Właśnie też popełniłem błąd podnosząc do kwadratu....
J bardzo dziękuję, lecz średnio rozumiem

Proszę o wytłumaczenie ostatniego równania co z nim dalej.
4 gru 14:49
J:
.. do tego przenoszenie na stronę równania ( masakra!) ... dużo pracy przed Tobą ...
4 gru 14:49
J:
| | 1 | | 5 | |
t − 1 = |
| t2 − |
| .. równanie kwadratowe ... |
| | 2 | | 2 | |
4 gru 14:50
Mon: Dziękuję bardzo

Wyszło
4 gru 14:59
Mon: Robiąc e takim sposobem natrafiłem na problem. Wyszło mi x=2 a powinno x {2,4}
Proszę o pomoc
4 gru 15:07
pigor: ..., jak to w reklamie sklepu "Żabka" ...

, to może
ja pokażę... "po swojemu" , reszta należy do Ciebie, np. tak :
√2x+5−1=x i 2x+5≥0 ⇔
√2x+5= x+1 /
2 i x+1≥0 i 2x≥−5 ⇔
⇔ 2x+5=x
2+2x+1 i x≥−1 i x≥−2,5 ⇔ x
2=4 i x≥−1 ⇒
⇒ |x|=2 i x≥−1 ⇔ (x= −2 v x=2) i x≥−1 ⇔
x=2 i już. ...
4 gru 15:12
Mon: mi też wyszło x=2 ale w odpowiedziach jest x=2 lub x=4 i sam nie wiem
4 gru 15:13
pigor: ... , x=4 nie wiem skąd

się wzięło, podstaw
sobie to zobaczysz, że nie spełnia tego równania ...
4 gru 15:15
Mon:
4 gru 15:19
4 gru 15:21
Mon: Dzięki wielkie

Ok już wiem gdzie popełniłem błąd
4 gru 15:34
pigor: ..., przykład f) powyżej jest "klonem"
(o jeden krok więcej) od tego: e)
√4x−7= x−1 /
2 i 4x−7≥0 i x−1≥0 ⇔
⇔ 4x−7=x
2−2x+1 i x≥1,75 i x≥1 ⇔ x
2−6x+8=0 i x≥1,75 ⇔
⇔ (x=2 v x=4) i x≥1,75 ⇔
x∊{2,4} ... i tyle
4 gru 15:36