rez i inz w rownaniach liczb zespolonych
mscierzx: Co oznacza rez, inz w rownaniach liczb zespolonych?
Np. Inz(a + a*b*i) = ab ?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
A samo rez (bez nawiasu) = a?
Gdzie z = a + bi
Czy jak?
4 gru 13:01
J:
Rez − część rzeczywista ( a )
Imz − część urojona ( b )
4 gru 13:04
mscierzx: Czyli
Inz ( a + abi) = ab + b*abi ? To jest po prostu iloczyn ?
4 gru 13:12
J:
jeżelli: z = x + y*i , to : Rez = x , Imz = y
tutaj masz: z = a + abi .... czyli: Rez = a , Imz = ab
4 gru 13:16