matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica funkcji
rafal:
√
x−5
−2
obliczyć lim x−−>9
bez użycia reguły de l'hospitala
x−9
4 gru 12:22
olala:
(
√
x−5
−2)(
√
x−5
+2)
(x−9)
1
f(x)=
=
=
(x−9)(
√
x−5
+2)
(x−9)(
√
x−5
+2)
√
x−5
+2
1
1
x→9 limf(x)=
=
2+2
4
4 gru 13:00
olala:
4 gru 13:08
rafal:
głąb ze mnie.. dostalem to zadanie od uczennicy, wymnożylem, ale pomyliłem minusy i w mianowniku dostałem
√
x−5
−2 i coś mi nie pasowało, a miałem taki mętlik w głowie, że tego nie zauważyłem
4 gru 13:09