:)
Ona : Hejka. Musze wyznaczyć przedziały monotoniczności funkcji
1.D;x∊R/{−1}
| | x2+2x−1 | |
2.y`= |
| D=D` |
| | (x+1)2 | |
| | x2+2x−1 | |
3. |
| =0 i tu moje pytanie, czy mogę pomnożyć obustronnie przez (x+1)2 i wtedy |
| | (x+1)2 | |
mam równanie kwadratowe do obliczenia ?
4 gru 12:14
J:
masz zbadać znak pochodnej , ... zauważ,że mianownik jest zawsze dodatni ...
4 gru 12:20
rafal: | | a | |
Ułamek |
| =0 ⇔ a=0. (b≠0) |
| | b | |
Możesz przyrównać licznik do 0, znalezione x to będą ekstrema
4 gru 12:20
J:
tu nie szukamy ekstremów, tylko monotoniczność...
4 gru 12:21
rafal: co nie znaczy, że wskazówka się nie przydała. Mając ekstrema już 1 krok od wyznaczenia
monotoniczności
4 gru 12:28
Ona :

Reasumując:
x
2+2x−1=0 (x+1)
2≠0
Δ=8
√Δ=2
√2
4 gru 12:33
Ona : Trochę niewyraźny obrazek, ale wydaje mi się, że to dobrze zrobiłam
4 gru 12:34
Ona : Potem jeszcze mogę obliczyć minimum w pkt i maksimum w pkt podstawiając x1 i x2 pod funkcję
4 gru 12:36
rafal: pamiętaj, że to nie jest wykres funkcji y

ale przedziały monotoniczności wyznaczone. Na
kolokwium albo zostawisz tabelkę jako odpowiedź, albo zapiszesz, że y maleje dla x∊... itd
4 gru 12:39
rafal: Niekoniecznie będą to wartości minimalne i maksymalne. Można je też otrzymać zmierzając iksem
do minus i plus nieskończoności. W poleceniu tym bardziej nie było wymagane, żeby je
wyznaczyć, ale tak, lokalnie tak własnie je otrzymasz
4 gru 12:41
Ona : f(x)↗dla x∊(−∞,−2,4)u(−0,4,∞)
f(x)↘dla x∊(−2,4 ; −0,4)
4 gru 12:42
Ona : Czyli rachunkowo wszystko dobrze zrobilam ?
4 gru 12:43
rafal: Jeśli naprawdę mogę się jeszcze czegoś uczepić, to tego, ze w matematyce nie przybliżamy.
| | −2−2√2 | | 2(−1−√2) | |
x1= |
| = |
| =−1−√2 a nie −2,4. x2 analogicznie. Także odpowiedź |
| | 2 | | 2 | |
f(x)↗ dla x∊(−
∞,−1−
√2)∪(−1+
√2,
∞)
4 gru 12:53
Ona: Dziekuje
4 gru 13:06