matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka
MatMan:
Witam, mam problem z całką:
1+cos
2
x
∫
dx =
1+cos2x
Wiem, że trzeba tutaj zastosować wzór na cos2x i jedynkę trygonometryczną, ale jakoś mi się nie klei, także proszę o pomoc. Wynik to:
1
1
tgx+
x + C
2
2
4 gru 12:03
J:
1+cos
2
x
1+cos
2
x
= ∫
dx = ∫
dx = ... i już prosto ...
1 + cos
2
x − sin
2
x
2cos
2
x
4 gru 12:09
MatMan:
Senk ju
4 gru 12:14