bezradna: wykaż, że jeżeli wielomian w(x)=x5+ax4-5x3+bx2+4x+2 ma 2 pierwiastki tych samych
znaków, to współrzędne a i b nie są liczbami całkowitymi... Błagam o pomoc i z góry
dziękuje
19 paź 13:51
b.: Czy nic więcej nie wiadomo o tych 2 pierwiastkach, oprócz tego że mają taki sam znak? Np.
że są całkowite?
19 paź 16:29
bezradna: rzeczywiście, te pierwiastki są całkowite
19 paź 16:48
Marcin: więc szukamy pierwiastków wsród dzielników wyrazu wolnego "2"
stąd pierwiastkami całkowitymi może być jedynie -2,-1,1,2
jeśli mają być tych samych znaków to rozpatrzmy dwa przypadki
10
x=-1 x=-2
W(-1)=0
W(-2)=0
czyli
-1+a+5+b-4+2=0
-32+16a+40+4b-8+2=0
stąd a=1/2 b=-2,5
20 analogicznie
19 paź 17:14