matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz x jeśli log4 2x-1=1/2
bearus:
Pomoże ktoś w rozwiązaniu zadania? Oblicz x jeśli log4 2x−1=1/2
4 gru 10:53
PW:
Miało być
1
(1) log
4
2x − 1 =
,
2
czy (2)
1
log
4
(2x − 1) =
?
2
4 gru 10:56
J:
1) założenie: 2x − 1 > 0 2) ⇔ 4
1/2
= 2x −1 ⇔ 2x −1 = 2 ... i licz dalej ...
4 gru 10:56