ciagi
EWEWF: Wyznacz wszystki wyrazy ciagu an = 3n2 − 11n +8n = n∊N, które są liczbami naturalnymi.
4 gru 10:52
J:
| | 8 | |
..możemy zapisać: an= 3n − 11 + |
| ... i teraz:
|
| | n | |
| | 8 | |
|
| musi być liczbą naturalną i an > 0 |
| | n | |
4 gru 10:55
EWEWF: czyli odpowiedz to wszystkie liczby większe od 0?
4 gru 10:58
J:
| | 8 | |
..powinienem był napisać: |
| jest liczbą całkowitą ...
|
| | n | |
| | 8 | |
zastanów się ... kiedy |
| jest liczbą całkowitą ...? |
| | n | |
4 gru 11:00
+-:
1, 2, 4, 8
4 gru 11:02
EWEWF: czy 1,2,4 i 8 tak?
4 gru 11:03
PW: Dobrze było: naturalną.
dla n∊N nie ma szans na bycie liczbą ujemną.
4 gru 11:04
J:
.. teraz podstawiaj za n ( 1,2,3,4) i sprawdź,kiedy a > 0 ( lub a = 0) ,
jesli przyjmujemy 0 jako liczbę naturalną ..
4 gru 11:04
J:
..racja
PW ... naturalną ...
4 gru 11:05