hej na sobote musze rozwiazac te 6 zadan, bardzo prosze ktos by mi rozwiazal
(prosze o pelne
rozwiazania zadan nie tylko wyniki)
zad1.
Ustalono ,ze kolko matematyczne bedzie odbywac sie w kazda trzecia sobote miesiaca,
ktorego najwczesniej dnia miesiaca moze odbyc sie kolko? a ktorego najpozniej
zad2.
Testy w Miedzynarodowym Konkursie "Kangur Matematyczny" zawieraja po 30 zadan o roznym stopniu
trudnosci:
I czesc − 10 zadan po 3 punkty
II czesc − 10 zadan po 4 punkty
III czesc − 10 zadan po 5 punktow.
Do kazdego zadania dolaczonych jest piec odpowiedzi , z ktorych dokladnie jedna jest poprawna
W chwili rozpoczecia konkursu kazdy uczestnik otrzymuje 30 punktow. Za brak odpowiedzi nie
przyznaje sie punktow,natomisat za odpowiedz bledna uczestnik dostaje punkty ujemne w
wysokosci 25% przewidzianych za dane zadanie. Asia nie udzielila odpowiedzi do jednego zadania
z II czesci oraz dwoch zadan z II czesci,a do dwoch zadan z III czesci udzielila odpowiedzi
niepoprawnych .Pozostale odpowiedzi Asi byly poprawne.Ile punktow uzyskala Asia w tym
konkursie?
zad3.
Znajdz liczbe odwrotna do liczby (napisze slownie bo nie wiem jak na komputerze napisac te
rownanie) dwie cale i jedna trzecia minus dwie cale i dwie trzecie podzielic przez osiem
dziewiatych i pod kreska ulamkowa (w nawiasie) trzy minus cztery pomnozyc przez jedna cala i
jedna czwarta (zamykamy nawias) i pomnozyc (otwieramy nawias) przez minus piec
szostch(zamykamy nawias) Wynik podaj w postaci ulamka nieskracalnego.
zad4.
Najciezsze zwierze swiata −pletwal blekitny−wazy rednio 120ton, a uwazany za najlzejszego ptaka
swiata−koliberek hawanski−2g.ile razy pletwal blekitny jest ciezszy od koliberka hawanskiego?
Wynik zapisz w notacji wykladniczej.
zad5.
Architekt zaprojektowal dwa rodzaje okien: jedno w ksztalcie kwadratu o boku dlugosci 2 m
zakonczonego polkolem(patrz rysunek na samej gorze), a drugie w ksztalcie prostokata o
szerokosci 2m i wysokosci 2,3m.Ktore z okien ma wieksza powierzchnie?
zad6.
Uporzadkuj liczby a,b,c od najwiekszej do najmniejszej.
a=24 550% liczby 0,01
b=0,21% liczby 1000
c=24promile liczby 100
bardzo prosze o pelne rozwiazania tcyh zadan
| 1 | 1 | |||
5) P1 = a2 + | πr2 = 4 + | π [m2]
| ||
| 2 | 2 |