ostrosłupy
letta: Dany mamy ostrosłup prawidłowy trójkątny . krawędź podstawy ma dł 4{3}, a wysokość ostrosłupa
wynosi 6. Podaj miarę kąta nachylenia ściany bocznej do podstawy
4 gru 08:29
J:
ile wynosi krawędź ...?
4 gru 08:30
letta: 4 pierwiastki z 3
4 gru 08:38
J:

w podstwie jest trójkąt równoboczny i jego wysokość wynosi:
| | a√3 | | 4√3*√3 | |
h = |
| = |
| = 6.
|
| | 2 | | 2 | |
wysokość ostrosłupa, wysokość ściany bocznej i 2/3 wysokości podstawy (x) tworzą trójkat
prostokątny (rysunek) , stąd:
| | H | | 3H | | 18 | | 3 | |
|
| = tgα ⇔ |
| = tgα = |
| = |
| |
| | | | 2h | | 12 | | 2 | |
4 gru 08:50
dero2005:
wysokość ostrosłupa, wysokość ściany bocznej i jedna trzecia wysokości podstawy
4 gru 09:49
J:
...racja ...

, pomyliłem z krawędzią , dzięki za poprawienie...
4 gru 09:54