Funkcja
Ksaweryx: Wyznacz największą oraz najmniejszą wartość funkcji f(x)= −3x2−8x+4 w przedziale <−2;1>
4 gru 01:14
Janek191:
f(x) = − 3 x
2 − 8 x + 4 < − 2; 1 >
| | 8 | | 4 | |
p = |
| = − |
| ∊ < − 2; 1 > |
| | − 6 | | 3 | |
i a = − 3 < 0 ( ramiona paraboli skierowane są ku dołowi )
więc
| | 4 | | 16 | | −4 | | 16 | | 32 | | 12 | |
ymax = f(p) = f( − |
| ) =− 3* |
| − 8* |
| + 4 =− |
| + |
| + |
| = |
| | 3 | | 9 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
y
min = f(1) = − 3*1 − 8*1 + 4 = − 7
4 gru 01:36
Ksaweryx: ale to w przedziale<−2;1> czyli bedzie wynik −2 i 1 tak ?
4 gru 01:46
Janek191:

Nie :
| | 1 | |
największa wartość , to 9 |
| |
| | 3 | |
najmniejsza wartość, to − 7
Patrz na wykres
4 gru 01:52