Proszę .
Amanda17: Rozwiąż równania i nierówności.
a) x2−25=0
b) x2−2x+3=0
c) x2−5x+6=0
d) x2+36=0
e) x2<25
f) x2+x+8>0
g) −x2+64>0
h) 2x2−2x−24 ≤0
i) 4x2 + 2x + 1≥0
j) 3x2+7x2+2x=0
k) x+3/3−x=x/x−1
4 gru 01:05
Janek191:

Np.
a)
x
2 − 25 = 0
( x − 5)*( x + 5) = 0
x = 5 lub x = − 5
===============
b)
x
2 − 2 x + 3 = 0
Δ = 4 − 4*1*3 = 4 − 12 < 0
brak pierwiastków.
==============
e)
x
2 < 25
x
2 − 25 < 0
( x − 5)*( x + 5) < 0
x
1 = − 5 x
2 = 5
x ∊ ( − 5 ; 5)
==========
i )
4 x
2 + 2 x + 1 ≥ 0
Δ = 4 − 4*4*1 < 0
i a = 4 > 0
więc wykres funkcji f(x) = 4 x
2 + 2 x + 1 leży nad osią OX
czyli
x ∊ ℛ
=====
Rysunek do i )
4 gru 01:43
Amanda17: a co z resztą przykładów? i czy do każdego musi być rysunek ?
4 gru 01:49
Janek191:
Rysunki spełniają rolę pomocniczą

Resztę zrób sobie sama
4 gru 01:54
KrzysztofŁ: d) x2 + 36 = 0
x2 = −36 sprzeczność, równanie nie ma rozwiązań
f) x2 + x + 8 > 0
Δ < 0, cała parabola leży nad osią OX, więc nierówność jest spełniona przez każdą liczbę
x ∊ R
g) −x2 + 64 > 0
x2 < 64
x ∊ (−8; 8)
4 gru 02:15
Amanda17: Proszę o C, J, K będę wdzięczna.
4 gru 03:17
bolo: W c) oblicz najpierw deltę, a rozwiązania znajdziesz podstawiając do wzorów na x1 i x2.
4 gru 03:30
Amanda17: Ok a J i K ?
4 gru 03:36
KrzysztofŁ: J) Jak c), dwa rozwiązania...
K) niezrozumiały zapis... Jakie są ułamki?
4 gru 11:23