zadanie na dowod algebra
amator: W zbiorze G = R − {0} określamy następujące działanie:
r
1 * r
2 = −3 * r
1 * r
2
(kropka po prawej stronie oznacza zwykłe mnożenie, plus oznacza zwykłe dodawanie, a minus
zwykłe odejmowanie liczb rzeczywistych).
a) Udowodnić, że G tworzy grupę względem działania *
| | 4 | | 5 | |
b) W grupie G obliczyć ( |
| −1 * |
| |
| | 7 | | 3 | |
Mógłby ktoś pomóc tam z prawej strony równania zamiast * powinny być kropki, ale oznaczają one
mnożenie zgodnie z treścią.
4 gru 00:48
Krzysztof: Piszesz o plusie po prawej stronie, a nie widać tam plusa. Czy dokładnie przepisałeś działania?
Czy w b) jest (47)−1*53 ?
4 gru 01:18
amator: tak dobrze przepisałem
w b) jest tak jak napisałeś.
Pomoże ktoś ?
4 gru 12:32
rafal: 1) Najpierw udowodnij, że działanie jest łączne, czyli a*(b*c)=(a*b)*b
2) Następnie znajdź element neutralny e=...
Wystarczy go znaleźć, bo jeśli istnieje, to jest on jedyny.
3) Tak samo z elementem odwrotnym.
Jeśli wyjdą Ci te 3 rzeczy, to znaczy, że R\{0} z działaniem * tworzy grupę
4 gru 13:14
rafal: w pierwszej linijce na samym końcu ma być c, a nie b
4 gru 13:15
amator: ja wiem jakie dowody trzeba przeprowadzić, tylko że ja tego nie umiem. Napiszę za 30−40min jak
coś wyjdzie.
4 gru 13:22
amator: a co przyjąć za a,b,c ?
4 gru 13:22
rafal: r1, r2, r3
Nie wiem, o jakim plusie jest wyżej mowa, więc przyjmuję, że działanie jest określone wzorem:
r1♦r2=−3+r1r2. Oznaczę również działanie przez ♦ żeby było bardziej przejrzyście.
P=(r1♦r2)♦r3=(−3+r1r2)♦r3=−3+(−3+r1r2)r3=−3−3r3+r1r2r3
L=r1♦(r2♦r3)=r1♦(−3+r2r3)=−3+r1(−3+r2r3)=−3−3r1+r1r2r3
P≠L na przykład dla r1=1, r2=1, r3=3 więc działanie nie jest łączne
Najpierw powiedz, gdzie jest tam ten plus, a potem rozpisz w sposób, jaki ja to zrobiłem, tylko
odpowiednim działaniem
4 gru 13:39
rafal: Aha, pewnie chodzi Ci o działanie
r1♦r2=−3r1r2
Wtedy
L=r1♦(−3r2r3)=−3r1(−3r2r3)=9r1r2r3
P=(−3r1r2)♦r3=−3(−3r1r2)r3=9r1r2r3
Czyli działanie jest łączne.
Teraz element neutralny to takie e, dla którego e♦r1=r1♦e=r1 dla każdego r1∊R\{0}
Spróbuj się zastanowić, jakie e spełnia równanie e♦r1=−3er1=r1
4 gru 13:50
amator: w tym działaniu nie ma żadnego plusa, nie wiem czemu potem w treści jest napisane, że plus
oznacza dodawanie jak nic takiego nie ma. Już patrzę co napisałeś.
4 gru 14:48
amator: nie rozumiem czemu z lewej strony
pod r2 podstawiłeś (−3r2r3) ?
4 gru 14:52
rafal: Sprawdzam łączność, czyli
L=r1♦(r2♦r3)=...
4 gru 14:58
amator: to z lewej strony w zadaniu jest r1 * r2
to skąd jeszcze ta −3 jak ona z prawej strony w zadaniu jest ?
4 gru 14:59
amator: nie rozumiem czemu za r2*r3 wstawiłeś −3r2r3
4 gru 15:04
rafal: ponieważ działanie r
2♦r
3 określiłeś wzorem r
2♦r
3=−3r
2r
3....
nieważne jakie są tam literki. Może byc
a♦b=−3ab
albo królik♦zająć=−3królikzająć.
My mamy policzyć r
1♦(r
2♦r
3) czyli najpierw liczymy to co jest w nawiasie czyli otrzymujemy
r
1♦(−3r
2r
3). A teraz znowu podstawiamy z definicji naszego działania i otrzymujemy
−3r
1(−3r
2r
3).
Jeśli tego nie widzisz, to niech Ci to ktoś kolorkami zrobi. Ja idę na lekcje, wracam wieczorem
4 gru 15:17
rafal: I napisałem wyżej, że żeby Ci się nie myliły działania * z mnożeniem, to zastąpiłem gwiazdkę
znakiem działania ♦
A przy mnożeniu nie piszę kropek tylko po prostu r1r2 co oznacza r1 razy r2 czyli normalne
mnożenie liczb rzeczywistych
4 gru 15:19
amator: aha dzięki patrze dalej
4 gru 15:28
amator: e♦r1=−3er1=r1
e = 1 ? bo zawsze element neutralny w mnożeniu równa się 1, tylko nie wiem jak temu dowodzić.
4 gru 16:12
amator: e♦r1=−3er1=r1
4 gru 16:13
amator: A jeśli chcę sprawdzić czy działanie jest przemienne to będzie:
r1 ♦ r2 = r2 ♦ r1
r1 ♦ r2 = −3r1r2
r2 ♦ r1 = −3r2r1
−3r1r2 = −3r2r1
?
4 gru 16:18
rafal: Przemienność sprawdziłeś i jest ok. Wynika to od razu z przemienności mnożenia liczb
rzeczywistych.
Ale element neutralny.. powiedziałeś, że element neutralny MNOŻENIA to 1. Ale Ty masz działanie
zdefiniowane inaczej. Twoje działanie to nie jest zwykłe mnożenie czyli r1♦r2=r1r2. Twoje
działanie zdefiniowałeś tak r1♦r2=−3r1r2. A element neutralny tych obydwu działań jest
inny.
Wyszedłeś z równości −3er1=r1
a stąd −3e=1
teraz widzisz? Stąd obliczysz e, a później element symetryczny
6 gru 01:46
rafal: Żeby już skrócić Twe męki, e=−13. Teraz pomęcz się z elementem odwrotnym (symetrycznym −
nie wiem jak go nazywacie)
6 gru 01:48
rafal: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
bo (− |
| )♦r1=−3(− |
| )r1=r1=−3r1(− |
| )=r1♦(− |
| ) |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
6 gru 01:50