.
Czy ABBA zgadza się ze mną ?
Wydaje mi się, Bogdanie, że jest to możliwe, gdy bok BC będzie odpowiednio większy od AC.
| 1 | 1 | √3 | 3 | |||||
Pole ΔACD: P1 = | *√3*z*sin60o = | *√3*z* | = | z | ||||
| 2 | 2 | 2 | 4 |
| 1 | ||
a także P1 = | xh | |
| 2 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
Pole ΔBCD: P2 = | *z*y*sin30o = | *z*y* | = | *z*y | ||||
| 2 | 2 | 2 | 4 |
| 1 | 1 | 3 | ||||
a także P2 = | *3xh = 3P1 ⇒ | *z*y = 3 * | z ⇒ y = 9 | |||
| 2 | 4 | 4 |
| 21 | √21 | |||
Z tw. Pitagorasa: 3 + y2 = 16x2 ⇒ 3 + 81 = 16x2 ⇒ x2 = | ⇒ x = | |||
| 4 | 2 |
| √3 * y | 3 | 1 | ||||
h = | , P1 = | z = | xh ⇒ z = .... | |||
| 4x | 4 | 2 |