Zadanie.
lechitek17: Określ wzajemne położenie prostych opisanych równaniami x−y+1=0 i 3x+y−5=0 (rozwiąż układ
równań i narysuj proste w prostokątnym układzie współrzędnych).
Proszę o cały zapis i rysunek.
4 gru 00:17
Janek191:

x − y + 1 = 0 ⇒ y = x + 1
3 x + y − 5 = 0 ⇒ y = − 3 x + 5
więc
x + 1 = − 3 x + 5
4 x = 4
x = 1
y = 1 + 1 = 2
P = ( 1; 2) − punkt przecięcia się danych prostych
4 gru 00:21
lechitek17: A te proste to mogą być obojętnie jak narysowane tylko tak aby się w tym punkcie przecinały ?
Czy mógłbyś mi dokładniej jakoś je narysować ?
4 gru 00:24
Eta:

x −y+1=0
3x+y−5=0
+ −−−−−−−−−−−
4x−4=0 ⇒ x=
1 to 1−y+1=0 ⇒ y=.....
4 gru 00:25
Eta:

4 gru 00:25
Eta:
@
Janek123 kiedy nauczysz się rysować
czytelny układ współrzędnych?
4 gru 00:33
Eta:
191
4 gru 00:33
Janek191:
Rysunek jest bardzo czytelny
4 gru 00:39