Wykaż, że ciąg jest rosnący/malejący
Imię lub nick:
1. Wykaż, że nieskończony ciąg (an) jest rosnący, jeśli an=−3n.
2. Wykaż, że nieskończony ciąg (an) jest malejący, jeśli
a) an=2n+1
b) an=1−2nn
Pomocy.
3 gru 23:57
3 gru 23:59
Imię lub nick: 1. an+1 − an = −3n+1 − 3n = −3n(n+1)n − 3(n+1(n+1)n = ....
dobrze zaczynam?
4 gru 00:06
Eta:
dobrze
4 gru 00:10
Janek191:
an + 1 − an = ....
4 gru 00:24
Imię lub nick: = 3n−3n−1(n+1)n =u {−1}{(n+1)n}
4 gru 00:31
Imię lub nick: 3n−3n−1(n+1)n =−1(n+1)n < 0, bo wyszło z minusem, czyli malejący
jest ok?
4 gru 00:32