pomoc w dokończeniu
dyzio: mam udowodnić, że
a = −(k + 1)
c = −2k + 3
−2k + 3 ≠ 0
−2k ≠ −3
Pomóżcie co dalej i dlaczego
3 gru 22:26
pigor: ..., podaj oryginalną treść zadania to pogadamy; bo np. po co mi
a = −(k + 1), jak się skróciło, czy jest to może b= −(k+1); tak nie bawię się .
3 gru 22:48
dyzio: sorki tam ma być b już podaje
3 gru 22:50
dyzio: Dla jakich wartości parametru k rózne rozwiązania x
1, x
2 równania:
| | 1 | | 1 | |
kx2 − (k + 1) − 2k + 3 = 0 spełniają warunek |
| + |
| = k + 1 |
| | x1 | | x2 | |
3 gru 22:52
dyzio: właśnie zabierałem się za 3 warunek, ale utknąłem
3 gru 22:53
Eta:
1/k≠0
2/Δ>0
| | 1 | | 1 | | x1+x2 | | | | −b | |
3/ |
| + |
| = |
| = |
| = |
| |
| | x1 | | x2 | | x1*x2 | | | | c | |
i teraz działaj sam............
3 gru 23:03
dyzio: ale ja to wszystko mam zrobione tylko właśnie trzeci warunek nie wiem jak to obliczyć
3 gru 23:04
Eta:
To nie zawracaj "gitary"
3 gru 23:06
dyzio: 1/ k ∊ R
2/ Δ > 0
k
2 = 1
3/ Nie wiem jak sobie poradzić z tym działaniem po podstawieniu
3 gru 23:07
dyzio: dobra, dobra

a pomogłabyś ?
3 gru 23:07
Eta:
Nie umiesz rozwiązać takiego równania:
| k+1 | | 3 | |
| = k+1 , założenie k≠ |
| |
| −2k+3 | | 2 | |
k+1=(k+1)(−2k+3)
dokończ........
3 gru 23:13
Eta:
Czy to równanie jest takie? kx2−(k+1)x−2k+3=0
3 gru 23:14
dyzio: dobra już wiem, chwila zaćmienia

dzięki za pomoc i sorki, że zawracałem "gitare"
3 gru 23:15
dyzio: tak
3 gru 23:15
Eta:
Na zdrowie
3 gru 23:17