Rozwiąż równanie:
Jakub: |x2−1|+|x2−16|=3
3 gru 22:10
Gabi: |(x−1)(x+1)|+|(x−4)(x+4)|=3..
3 gru 22:16
Gabi: rozrysuj sobie dwie parabole,gdzie jedna ma miejsca zerowe −1 i 1 ,a druga −4 i 4,no i
sprawdzaj w jakim przedziale sa dodatnie ,a w jakim ujemne,no i wstawiaj
3 gru 22:17
pigor: ..., z interpretacji odległości na osi Ox i własności |x|
dane równanie "widzę" tak :
|x2−1|+|x2−16|=3 ⇔ ||x|−1|+||x|−4|=3 ⇔
1≤ |x|≤ 4 ⇔
⇔ |x| ≥1 i |x|≤ 4 ⇔ (x≤ −1 i −4≤ x≤ 4)
v (x ≥1 i −4≤ x≤ 4 ⇔
⇔
−4≤ x≤ −1 v 1≤ x≤ 4 ⇔
x∊<−4;−1>U<1;4> . ...
3 gru 22:26
===:
nie sądzę −
3 gru 22:57
===:
sprawdź
pigor co nam tu serwujesz −
3 gru 23:14
PW: Z interpretacji geometrycznej wynika, że liczba dodatnia x2 musiałaby znajdować się w takim
punkcie osi, że suma jej odległości od 1 i od 16 jest równa 3. Nie ma takiej liczby.
3 gru 23:15
===:
−
3 gru 23:20
Lorak: Można też zastosować wzór |a| + |b| ≥ |a+b| i to chyba będzie najszybszy sposób
4 gru 00:24
pigor: ..., no tak, za długo już siedzę na forum icoś sobie ubzdurałem;
krótko mówiąc rozwiązałem inną nierówność, a nie chciało mi się sprawdzić
przez proste podstawienie ;
co do rozwiązania też nie widzę na osi Ox x−ów spełniających to równanie
a rozwiązywać w przedziałach mi się nie chciało ...; dobranoc
4 gru 00:42