Funkcje!!
zośka: Funkcja f kazdej liczbie trzycyfrowej przyporządkowuje sumę jej cyfr.
a) podaj wszystkie argumenty, dla których funkcja przyjmuje wartość 2.
b) dla pewnego argumentu a funkcja f przyjmuje wartość 15. Uzasadnij, że a dzieli się przez 3.
c) podaj najmniejszą liczbę b taką,że f(b)=20.
17 lis 22:50
Bogdan:
liczba 3−cyfrowa: 100x + 10y + z, gdzie: x, y, z to cyfry.
f(100x + 10y + z) = x + y + z.
a) f(101) = 1 + 0 + 1 = 2, f(110) = 1 + 1 + 0 = 2, f(200) = 2 + 0 + 0 = 2
b) f(100x + 10y + z) = x + y + z = 15 = 3*5
c) 111, 1 + 1 + 1 = 3 ≠ 20,
119, 1 + 1 + 9 = 11 ≠ 20,
199, 1 + 9 + 9 = 19 ≠ 20, szukaj dalej
17 lis 23:58