Liczba a, dla której rozwiązaniem równania 2(x-a)+5=3x-1 jest liczba x=5 wynosi:
Sadi: Hej, mógłby mi ktoś rozwiązać to zadanie i wytłumaczyć dlaczego mi nie wychodzi wynik?
Treść zadania: Liczba a, dla której rozwiązaniem równania 2(x−a)+5=3x−1 jest liczba x=5 wynosi:
Otóż podstawiłam pod X liczbę 5 i nie wychodzi mi żaden z wyników, no chyba że to inaczej się
robi
A. 5
B. −4
C. 0.5
D. 0
(
3 gru 22:10
:}: C jest prawidłowa
dobrze podstawilaś, pewnie w znakach cos nie halo
3 gru 22:12
Jakub: 2(5−a)+5=3*5−1
10−2a+5=15−1
10−2a+5=14
15−2a=14 /:2
7.5−a=7
−a= −0.5
a=0.5
ODP. C
Przeanalizuj
3 gru 22:18
Sadi: dzięki
3 gru 22:25