Elementy Geometrii Analitycznej, 2 zadania
noidea: 1. Proste o równaniach 3x−2y+26=0 oraz 10x−y−4=0 przecinają się wpunkcie P (a,b). Zatem logab
ma wartość :
A.0,25
B.0,5
C.2
D.4
(prawidłowa odp. A)
2.
W trójkącie ABC dane są : C(1,6) oraz prosta k: 3x−4y+2=0, w której zawiera się podstawa AB.
Wysokosć CD tego trójkąta jest równa :
A. 2,8
B. 3
C. 3,4
D. 3,8
(prawidłowa odp. D).
Próbowałam zrobić te zadania, wydaje mi się, że dobrze je robię ale w pewnym momencie wychodzą
jakieś chore liczby, z których już nic nie wychodzi. W obliczeniach się nie pomyliłam, więc
nie wiem gdzie leży błąd. Liczę na jakąś pomoc !
3 gru 22:07
Eta:
1/ 3x−2y+26=0
−20x+2y+8=0
+−−−−−−−−−−−
−17x= −34 ⇒ x=2 to y=10*2−4= 16
P(2,16) log216= 4
odp: D)
4 gru 00:30
pigor: ...,
| | |3*1−4*6+2| | | 19 | |
2) |CD|= |
| = |
| |
| | √32+42 | | 5 | |
a jak chcesz to równanie:CD: 4(x−1)+3(y−6)=0 ⇔
4x+3y−22=0
4 gru 01:01